Rekonstrukcija predstave, ki je prepojena z duhom eksperimenta in uporništva, je že sama eksperiment, saj v Sloveniji ne poznamo rekonstrukcij gledaliških predstav. Foto: Anton Podbevšek Teater
Rekonstrukcija predstave, ki je prepojena z duhom eksperimenta in uporništva, je že sama eksperiment, saj v Sloveniji ne poznamo rekonstrukcij gledaliških predstav. Foto: Anton Podbevšek Teater
Med delovanjem je bila Pupilijina političnost v zoperstavljanju vsem oblikam avtoritet. Foto: Tone Stojko
S svojo neverjetno sugestivno, a skorajda nedolžno govorico lahko predstava pritegne tudi današnjega gledalca. Foto: Tone Stojko
Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki: 40 let

Drevi ob 22. 15 na 2. programu TV Slovenija:
Pupilija, papa Pupilo, pa Pupilčki – rekonstrukcija, 1969
Pupilija, papa Pupilo, pa Pupilčki – rekonstrukcija, 2006
V Ljubljani se ob 40. obletnici pojava skupine Pupilija Ferkeverk, ki je s svojim kratkim, a udarnim delom zaznamovala gledališko neoavantgardo, med 21. in 28. oktobrom obeta niz dogodkov, poimenovan Šoking gala šov. Razstava, predavanja, predstave in zbornik bodo Pupilijo postavile v širši kulturni in umetniški domači in mednarodni kontekst.

Nov pogled in zoperstavljanje avtoritetam
Pupilija Ferkeverk je z inovativnim in brezkompromisnim pristopom v gledališče vpeljala številne novosti, od vsakdanjosti in popularne kulture, do dramaturgije kolaža in videospota ter elementov performansa in hepeninga. Vse te novosti so predstavljale nov, svež, interdisciplinarni pogled na umetnost in družbo.

Med delovanjem je bila Pupilijina političnost v zoperstavljanju vsem oblikam avtoritet. Pupilija se je distancirala, norčevala in subvertirala avtoritete od zunanjih - država, narod, partija, Cerkev, trg - do notranjih - gledališče in estetika. S svojo neverjetno sugestivno, a skorajda nedolžno govorico lahko pritegne tudi današnjega gledalca, kar je potrdila odmevna in nagrajena rekonstrukcija predstave Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki v režiji Janeza Janše, so zapisali pri Maski.

Podroben program dogodkov v okviru Šoking gala šova najdete tukaj.
Rekonstrukcija predstave današnjemu gledalcu ne prinaša samo duha časa s konca 60. let, saj ne gre za obujanje in muzejsko rekonstruiranje nekega preteklega dogodka, ampak za preizpraševanje vpisa zgodovinskega dogodka v današnji čas, ko sta upor in eksperiment otopela in izrinjena na margino družbenega in kulturnega dogajanja oziroma na kratko pripuščena v širšo javnost kot hitro prebavljeni medijski škandal. O Pupiliji se je veliko govorilo, vseeno pa je to del slovenske gledališke zgodovine, ki figurira le kot kuriozum, še pišejo ustvarjalci.

Od razstave do predstave na televiziji
Na fenomen Pupilije se bodo na različnih ljubljanskih prizoriščih navezovali številni dogodki. Pri zavodu Maska, ki je s partnerji pobudnik Šoking gala šova, še posebej opozarjajo na razstavo Čas za revolucijo v Mestnem muzeju in monografijo o skupini Pupilija Ferkeverk, ki sta jo pripravila Slovenski gledališki muzej in Maska Ljubljana. Razstavo bodo odprli drevi ob 19.00 v galeriji Vžigalica.

V Cankarjevem domu bo slavnostna ponovitev rekonstrukcije predstave Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki, v SNG Drama Ljubljana bo premiera rekonstrukcije predstave Žlahtna plesen Pupilije Ferkeverk študentov AGRFT.

V Mestnem muzeju pripravljajo izsledke raziskave in posebno izdajo revije Maska, Uprizarjanje vizualnega, uprizarjanje življenja, ki govori o eksperimentalni umetnosti 60. in 70. let. Omeniti velja še, da bo v Slovenskem gledališkem muzeju potekal mednarodni simpozij o arhitekturi in avantgardnem gledališču. V tem času bo v Stari mestni elektrarni v organizaciji Maske Ljubljana potekal tudi mednarodni festival rekonstrukcij.

V sklopu obeleževanja 40. obletnice slovite avantgardne predstave bo Televizija Slovenija drevi ob 22.15 na drugem programu predvajala izvirno predstavo v režiji Dušana Jovanoviča, v kateri je pesniški jezik Iva Svetine, Tomaža Kralja, Milana Jesiha, Matjaža Kocbeka in drugih prevajal v gledališkega, takoj potem pa sledi predvajanje njene rekonstrukcije Janeza Janše iz leta 2002.

Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki: 40 let