Foto: Peter Giodani/MGL
Foto: Peter Giodani/MGL

Predstava je po premieri v Mestnem gledališču Ptuj zdaj doživela še premiero v Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL). Dogajalni čas in prostor je Ljubljana oz. Slovenija v tem trenutku. Z besedami Eve Mahkovic je zasidrana v današnji Ljubljani kot mestu brez perspektive in kraju negotovosti, tako finančne kot na simbolni ravni. Jedro drame je izguba doma na različnih ravneh, bodisi da gre za odsotnost možnosti konkretnega doma zaradi previsokih cen nepremičnin ali za odsotnost pristnih vezi med ljudmi ter nezmožnost poklicne realizacije zaradi različnih družbenih okoliščin, pove Mahkovic.

"To je Ljubljana previsokih cen, inflacije, Wolta, cenenih literarnih večerov, aspiracij po veličini, po tem, da bi se nekako izrazili, Ljubljana generacijskih konfliktov, nestrpnosti iz pomanjkanja, Ljubljana nepremičninske krize in Ljubljana, glavno mesto v državi, ki trpi za pomanjkanjem vizije. Vse našteto zlahka prepoznamo iz lastnega vsakdana. Gazvoda v svoja besedila boleče vpisuje sedanjost, pa tudi narodni značaj," pa so o razstavi zapisali v gledališču.

Foto: Peter Giodani/MGL
Foto: Peter Giodani/MGL

Gazvoda v Radosti (za naslov drame je namerno izbral star izraz za veselje), pred nas postavlja protagoniste, ki niso klasični junaki, ki bi se borili za boljši svet, ampak se borijo zase, za druge in svoje sanje.

V vlogi 60-letne frizerke Mete, ki del dotrajane hiše v Rožni dolini skoraj brezplačno odda nekdanji študentki Maši in njeni sestri Juliji, nastopa Mirjam Korbar. Podnajemnici, sestri Mašo in Julijo, sta upodobili Klara Kuk in Diana Kolenc. Prva, stara 25 let, s tremi službami skrbi, tudi finančno, za svojo mamo in mlajšo sestro. Po besedah Kuk "živi zato, da poskrbi za vse, za kar je treba poskrbeti, pri tem pa pozabi nase". Kot je še dodala, je radost od nje zelo oddaljena. Mašini temeljni občutji sta negotovost ali brezizhodnost, njeni pogledi pa zaradi tega "temni, a precej realni".

Julija kot predstavnica najmlajše generacije v drami je prežeta z apatijo. Zato ždi na kavču in išče razloge za svojo nesrečo v svetu, ki je krut in brez prihodnosti. Po besedah Diane Kolenc je Julija, ki sicer zna videti onkraj slabih lastnosti ljudi, opomnik, da se napredek oz. sprememba, ki si jo želimo, ne bo zgodila s kavča.

Foto: Peter Giodani/MGL
Foto: Peter Giodani/MGL

V Radosti igrajo še Matej Puc kot Metin prijatelj in sosed Aljoša, Mojca Funkl kot samooklicana pisateljica in novinarka Polona, Nina Rakovec kot izčrpana mama malih otrok Ela ter Jernej Gašperin kot Metin sin Lukas.

Pod scenografijo se podpisuje Urška Vidic, kostumografka je Katarina Šavs. Avtor glasbe je Igor Matkovič.