Sodelavci Šentjakobskega gledališča želijo ostati v stavbi na Krekovem trgu, saj je tudi ta stavba del velike tradicije tega gledališča, ki je najstarejše amatersko gledališče v Evropi. Foto: MMC RTV SLO
Sodelavci Šentjakobskega gledališča želijo ostati v stavbi na Krekovem trgu, saj je tudi ta stavba del velike tradicije tega gledališča, ki je najstarejše amatersko gledališče v Evropi. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković
Župan predlaga, da bi Šentjakobsko gledališče še vedno imelo prostore tudi na sedanjem odru na Krekovem trgu 1, razporejanje predstav pa naj bi urejal direktor nedavno združenih gledališč - Lutkovnega gledališča Ljubljana in Gledališča za otroke in mlade, Marjan Gabrijelčič. Foto: MMC RTV SLO

Predlog je ljubljanski župan podal na srečanju z gledališčniki. Predlagal jim je nove upravne prostore na Vodnikovem trgu v bližini Krekovega trga, oder pa naj bi še vedno imeli v stavbi Mestnega doma, vendar pod pogojem, da se vsi uporabniki prostorov dogovorijo o sodelovanju.

V neposredni bližini stavbe naj bi gledališče dobilo tudi poslovne prostore in prostor za vadbo. Občina pa naj bi v znak spoštovanja do njihove tradicije dvorano, v kateri je vsa ta leta delovalo Šentjakobsko gledališče, celo poimenovala Šentjakobska dvorana.

Po besedah predsednice nadzornega sveta Šentjakobskega gledališča Silvije Jovanovič je župan zagotovil, da bi Šentjakobsko gledališče še vedno imelo prostore tudi na sedanjem odru na Krekovem trgu 1, vendar naj bi razporejanje predstav urejal Marjan Gabrijelčič, direktor nedavno združenih gledališč - Lutkovnega gledališča Ljubljana in Gledališča za otroke in mlade.

"Storjen je velik korak naprej"
"Župan je danes s sodelavci storil velik premik v tej zgodbi. Ponudil je kompromisno rešitev, ki Šentjakobskemu gledališču zagotavlja še naprej predstave v dvoranah na obstoječi lokaciji Mestnega doma na Krekovem trgu," je po sklepu sestanka povedal Gašper Tič. Ta se je srečanja z ljubljanskim županom skupaj z Gojmirjem Lešnjakom in Borisom Kobalom udeležil kot strokovnjak s področja gledališča.

Najprej odločanje na občnem zboru, nato še tehnično usklajevanje
Tudi po besedah direktorja Šentjakobskega gledališča Srečka Kermavnerja je bil z županovo ponujeno kompromisno rešitvijo storjen korak naprej, ali jo bodo v Šentjakobskem gledališču podprli in sprejeli, pa bodo odločali na občnem zboru. Zatem čaka vodstvo gledališča še tehnično usklajevanje z ostalimi uporabniki Mestnega doma, kjer so, skupaj z dvorano pod zvezdami, na voljo štirje odri.

"Šentjakobsko gledališče tako ostaja pomemben tvorec kulturnega dogajanja v centru glavnega mesta, hkrati pa sooblikuje ponudbo novega centra za mlade, ki v svoji strategiji obeta veliko," dodaja Tič.