V zadnjih letih si je Dejmo Stisnt teater ustvaril status gledališča, ki so mu blizu družbenokritične parodije in komedije. Foto: Jože Martinčič
V zadnjih letih si je Dejmo Stisnt teater ustvaril status gledališča, ki so mu blizu družbenokritične parodije in komedije. Foto: Jože Martinčič
Diareja, satirična pasica Tomaža Lavriča, je postala zaščitni znak tednika Mladina. Foto: Tomaž Lavrič/Mladina
Diareja: Na oblasti sami poštenjaki

Dejmo stisnt teater po predstavi Diareja pod Slovenci, ki je leta 2003 doživela okroglih 100 ponovitev v Sloveniji in v državah nekdanje Jugoslavije, štiri leta pozneje predstavlja drugi del komedije po stripu Diareja Tomaža Lavriča, ki so jo tokrat naslovili Diareja za predsednika. To je že deveta celovečerna predstava tega kolektiva, ki je premiero doživela v Menzi pri koritu v AKC Metelkova mesto.

Nihče ni varen
Komedija Diareja za predsednika tako kot Lavričev strip Diareja ne smeši določene politične strani, temveč vse povprek. Ohlapna zgodba, ki je nastala z dramatizacijo stripov, razgalja politične veljake in njih oblastniške kaprice, zasleduje turbulence ob menjavi oblasti in relativizira spremembe, ki naj bi jih volitve prinašale. Dogajanje je postavljeno v aktualno sedanjost, ki na političnem jedilniku ponuja vsaj eno stalnico- neoliberalni kapitalizem, preoblečen v kričeče ideološko obarvane strankarske kostume.

Manj je več
Ustvarjalci iz Dejmo stisnt teatra pri stripu Diareja občudujejo - poleg v domovini tako redkega izvirnega humorja - radikalno redukcijo stripovskih sredstev. Prav "odvzemanje" je izziv, ki jih je že drugič vodil k uprizarjanju Lavričeve "stripovske miniaturke". Režiser Mare Bulc in soustvarjalci so si zadali jasen cilj: z minimalnimi (gledališkimi) sredstvi doseči maksimalen (komični) učinek. Da bi gledalcu ponudili maksimum, so predstavo skrčili na minimum, so sporočili iz Dejmo stisnt teatra.

Poleg Bulca, ki je tudi avtor dramatizacije, sta pri predstavi sodelovala Damir Leventič kot scenograf in Slavica Janoševič kot kostumografinja. Igrajo Miha Brajnik, Damir Leventič in Sašo Rajakovič.

Diareja: Na oblasti sami poštenjaki