Temeljni naboj predstave Pot v Jajce je usmerjen proti 'vseenosti', proti poziciji, da ni mogoče ničesar več spremeniti, piše na spletni strani Drame. Foto: Drama/Foto atelje Pavšič Zavadlav
Temeljni naboj predstave Pot v Jajce je usmerjen proti 'vseenosti', proti poziciji, da ni mogoče ničesar več spremeniti, piše na spletni strani Drame. Foto: Drama/Foto atelje Pavšič Zavadlav
Christopher Marlowe
'Nekdo po Londonu uničuje tiskarne. Nekdo v Londonu se boji izida knjige z naslovom Faust. Boji se Christopherja Marlowa! In ta, ki se boji umetnika, ki se boji knjige in uničuje hoče ubiti novo, ki se bo imenovalo renesansa,' so zapisali ustvarjalci predstave Marlowe, ki je dobila ime po dramatiku Christopherju Marlowu, največjemu elizabetinskemu piscu tragedij poleg Shakespearja. Marlowova smrt leta 1593 - star je bil komaj 29 let - še do danes ostaja nepojasnjena. Le nekaj dni po tem, ko so ga obtožili bogoskrunstva, je bil zaboden do smrti.

V Drami je bila premiera predstave Pot v Jajce v režiji Sebastijana Horvata, v Pivovarni Union tragedije Marlowe v režiji Dragana Živadinova, v gledališču Glej pa predstave Pa pa ati avtorice in režiserke Aphre Tesla.

Razumeti Kocbekov pogled
Predstava Pot v Jajce, ki so jo po delih Edvarda Kocbeka in Pasijonu po Kocbeku Iva Svetine napisali Sebastijan Horvat, ki je prevzel tudi režijo, Andreja Kopač in Eva Nina Lampič, je koprodukcija z SNG Nova Gorica. Po režiserjevih besedah se uprizoritev "ne ukvarja toliko z Edvardom Kocbekom kot poskuša odkriti njegovo optiko, razumevanje njegovega pogleda".

V predstavi igrajo Uroš Fürst, Gregor Baković, Marko Mandić, Miha Nemec, Boris Mihalj, Vojko Belšak, Aljaž Jovanović, Aljoša Ternovšek, Ivo Barišič, Radko Polič Rac, Anja Bornšek, Leja Jurišič, Jana Menger, Teja Reba in Nataša Živković.

Gledališče v pivovarni
Režiser Dragan Živadinov projekt treh elizabetinskih tragedij nadaljuje s predstavo Marlowe Vladimirja Stojsavljevića. Tema predstave je Marlowova drama Faust, ki je ob izidu sprožila mnoge polemike. Predstavo so uprizorili v dvorani fermentacije Pivovarne Union, ki se je med dogodkom prelevila v tiskarno.

Tako kot prva predstava trilogije Prepovedano gledališče je tudi Marlowe nastal v produkciji Zavoda projekta Atol. V predstavi nastopajo Lotos Vincenc Šparovec, Arna Hadžialjević, Tjaša Železnik, Tomaž Gubenšek, Marko Mlačnik, Alja Kapun, Michael Kristof, Milan Štefe, Violeta Tomič, Tomislav Tomšič, Dario Seraval, Aljoša Zupančič, Andrej Fon in Boris Tjan.

Ex Ponto: "Glasbena nepravljica"
V sklopu 16. mednarodnega gledališkega festivala Ex Ponto pa so v gledališču Glej premierno uprizorili predstavo Pa pa ati avtorice Aphre Tesla, ki je nastala v koprodukciji z agencijo Celinka, Ljubljana in festivalom Ex Ponto.

Predstava v režiji skladateljice in pesnice Aphre Tesla je "glasbena nepravljica, ki demistificira od družbe zapovedano srečno družino in na humorno topel način pooseblja samoto".