Foto:
Foto:

Na gostovanju v Narodnem pozorištu v Beogradu so že uprizorili Ionescovo Plešasto pevko v režiji Sama M. Strelca. Tej predstavi pa bosta sledili še drama Arthurja Millerja Smrt trgovskega potnika, ki jo je režirala Mateja Koležnik in pod režijsko taktirko Ivane Vujić iz Beograda prikazano delo Bertolda Brechta Dobri človek iz Sečuana.

Plešasta pevka v kostumih Alana Hranitelja
Predstavo Plešasta pevka so v mariborski drami pripravili ob 155-letnici Prešernove in 10-letnici Ionescove smrti, delo pa interpretirajo Vojko Belšak, Tadej Toš, Nenad Tokalič, Mojca Simonič in dva gostujoča igralca: Gregor Geč iz Trsta in Bojan Koletnik iz Maribora, sicer zaposlen v SNG-ju Maribor kot portir in je pred upokojitvijo prvič nastopil na odru. Dramaturga predstave sta Jasen Boko in Vili Ravnjak, scena je delo Marka Japlja, za kostume je poskrbel Alan Hranitelj, koreografinja pa je Valentina Turcu.

Drama obupa v koreografiji Edwarda Cluga
V glavnih vlogah v drami Arthurja Millerja Smrt trgovskega potnika nastopajo Vlado Novak kot Willy Loman, Irena Varga, Vojko Belšak, Nenad Tokalič, Kristjan Ostanek, Minu Kjuder, Peter Trnovšek, Miloš Battelino, Tadej Toš in drugi. Scenografija je delo Jožeta Logarja in Mateje Koležnik, dramaturg je Jasen Boko, kostumografinja pa Bjanka Adžič Ursulov. Glasbo za dramo je prispeval Mitja Vrhovnik Smrekar, za koreografijo pa je poskrbel Edward Clug.

Brechtovo delo v režiji Ivane Vujić
Dobri človek iz Sečuana Bertolda Brechta poskuša odgovoriti na aktualno vprašanje, ali je človek v sodobnem svetu lahko hkrati dober in učinkovit ter uspešen. Dramo je režirala uveljavljena beograjska režiserka Ivana Vujič, v glavnih vlogah pa nastopajo Milada Kalezič, Pia Zemljič, Miloš Battelino, Ivica Knez, Bojan Maroševič, Sonja Blaž, Peter Boštjančič, Barbara Jakopič Kraljevič, Simon Dobravec, Justin Jauk, Kristjan Ostanek, Davor Herga, Alenka Cilenšek, Anica Sivec, Zvone Funda in drugi. Dramaturginja predstave je Slavenka Milovanovič, za scenografijo in
kostumografijo pa je poskrbela Dušica Kneževič, obe sta iz Beograda in sta stalni režiserkini sodelavki .

SNG Drama Maribor in Narodno pozorište Beograd sta podpisnika sporazuma o sodelovanju, del katerega je tudi to gostovanje.