Rita Pollacchi prejme nagrado za vlogo Kitri v baletu Don Kihot koreografa Dinka Bogdaniča. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana
Rita Pollacchi prejme nagrado za vlogo Kitri v baletu Don Kihot koreografa Dinka Bogdaniča. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana
Danica Dolinar
Danica Dolinar prejme nagrado za izjemne zasluge za popularizacijo, podporo in ohranjanje baletne umetnosti na Slovenskem. Foto: RTV SLO
Predstava La Callas
Valentina Turcu je v letošnji sezoni predstavila La Callas. Foto: RTV SLO

Večer je bil posvečen 90-letnici slovenskega profesionalnega baleta. Stro kovno nagrado Lydie Wisiakove je prejela plesalka Rita Pollacchi, ki je prepričala z vlogo Kitri v baletu Don Kihot koreografa Dinka Bogdaniča (SNG Opera in balet Ljubljana).

Nagrado so podelili tudi Lukasu Zuschlagu za vloge Romea v baletu Romeo in Julija koreografa Yourija Vamosa in izvedbi ljubljanskih baletnikov. Nagrajena je bila še plesalka in koreografinja Valentina Turcu, ki je navdušila s koreografskimi prispevki na operno - baletnih in dramskih odrih.

Muzikologinja in urednica Uredništva za resno glasbo in balet na TV Slovenija Danica Dolinar pa prejme posebno nagrado Društva baletnih umetnikov Slovenije za izjemne zasluge za popularizacijo, podporo in ohranjanje baletne umetnosti na Slovenskem.

Letošnje dobitnike nagrad, ki jih podeljuje Društvo baletnih umetnikov Slovenije, je izbirala komisija v sestavi Bojana Hinteregger, Tanja Baronik, Janez Mejač, Jaš Otrin in Vojko Vidmar.

Idealna zasedba Kitri
Izbor Rite Pollacchi in njene vloge Kitri je komisija med drugim pojasnila z besedami, da je "prav gotovo idealna zasedba te vloge, dobra baletna tehnika pa ji omogoča tudi suvereno izvajanje izredno zahtevnih duetov in solov".

Sanjski duet Romea in Julije
O Lukasu Zuschlagu, ki mu je v vlogi Julije delala družbo Ana Klašnjozdela, so zapisali, da je koreografija napravljena prav za njiju. Spoj koreografske zamisli in njune izvedbe se je zdel skoraj sanjski. Odrsko in umetniško oblikovanje in doživljanje vloge se je dotaknilo mnogih src gledalcev, ki so enostavno postali njegovi občudovalci. Umetniški presežek je bil občuten in doživet.

Absolutna ljubezen do poklica
Valentina Turcu je navdušila številne režiserje in igralce, ki menijo, da so njene stvaritve sad dolgoletnih izkušenj, bogatega znanja in absolutne ljubezni do poklica. V tej sezoni se je solistka baleta SNG Maribor predstavila z avtorskim projektom La Callas.

Izjemen prispevek slovenski baletni umetnosti
Danica Dolinar je skozi pretekla desetletja botrovala dolgi vrsti dokumentarno-portretnih oddaj o slovenskih baletnih umetnikih in tematskim ter dokumentarnim baletnim projekt
om. Njen izjemen prispevek slovenski baletni umetnosti pa po mnenju komisije temelji "na skorajda ekstremni delavnosti, srčnosti, zagnanosti in brezkompromisnosti do same sebe".