Režiser obljublja, da se bo zgodba o zadnjih dneh Jezusovega življenja občinstva zelo dotaknila in jih - tako kot njega samega - na koncu mogoče pripeljala celo do solz. Foto:
Režiser obljublja, da se bo zgodba o zadnjih dneh Jezusovega življenja občinstva zelo dotaknila in jih - tako kot njega samega - na koncu mogoče pripeljala celo do solz. Foto:

To je brezčasna in največja zgodba vseh časov. Ni bolj priljubljene zgodbe na svetu, kot je zgodba o Jezusu Kristusu.

režiser in koreograf Mykal Rand
Če vam bo ušla nocojšnja premiera: predstava v Križankah gostuje vsak večer do vključno 25. avgusta.
Besedilo je natrpano z novodobnim slengom, ironičnimi aluzijami na sodobno politiko in družbo, postavitve pa z namernimi anahronizmi.
Zgodba velik del pozornosti nameni liku Jude Iškarijota, ki je tu prikazan kot tragična figura, apostol, ki ni zadovoljen s smerjo, v katero Jezus vodi svoje učence.
Obiskali smo rockopero Jesus Christ Superstar

Londonska produkcijska hiša Bronowski Production se je po lanskem gostovanju z muzikalom Hair vrnila na Festival Ljubljana. V Križankah je več kot 30 umetnikov z londonskega West Enda premierno uprizorilo kultno rockopero Jesus Christ Superstar, ki je pod taktirko režiserja in koreografa Mykala Randa nastala posebej za festival.

Rekorderka West Enda
Jesus Christ Superstar je bil prvi skupni muzikal oziroma rockopera skladatelja Andrewa Lloyda Webbra in libretista Tima Ricea za profesionalni oder (pozneje sta skupaj ustvarila še Evito, Mačke in Fantoma v operi). Premiera se je zgodila 12. oktobra 1971 v gledališču Marka Hellingerja v New Yorku, slabo leto pozneje pa je zaživela še londonska postavitev. Po osmih letih in 3.358 predstavah je muzikal postal predstava z najdaljšim stažem v zgodovini West Enda. Muzikal Jesus Christ Superstar od takrat redno izvajajo po vsem svetu.

Tokrat brez hipijev
Jesus Christ Superstar, ki je ohlapno osnovan na besedilih evangelijev, je seveda postavljen v čas okoli leta 30 našega štetja v Jeruzalemu in opisuje zadnji teden Kristusovega življenja - potem ko pade odločitev velikih judovskih duhovnikov, da mora umreti na križu. Muzikal se osredotoči na odnos med Jezusom in njegovim izdajalcem, Judo Iškarijotom. Kostumi bodo tokrat zgodovinski (za razliko od hipijevskih iz znane filmske ekranizacije režiserja Normana Jewinsona iz leta 1973).

Poudarek na Jezusovi človeški naravi
Med nastopajočimi bo 30 umetnikov, ki ustvarjajo na West Endu. Vlogo Jezusa si je priboril Alex Gaumond, ki v svoji vlogi ne vidi poskusa razkrivanja božje narave Jezusa; namesto tega poudarja njegovo človeško plat. "Vseskozi pa sem imel v mislih, da je Božji sin. Je brez greha; se sicer ujezi in izgubi potrpljenje, vendar to izhaja iz želje, da bi ljudem povedal resnico in jih opomnil na zmoto," je prepričan Gaumond.

"Verjetno je malo vlog in likov, ki se dobro zavedajo, kakšna pot jih čaka. Muzikal Jezusa prikazuje tudi kot ljubečega do apostolov in Marije Magdalene. Dober občutek je zabrisati meje v pojmovanju Jezusa kot brezgrešnega," je pred petkovo vajo še povedal Gaumond, ki je navdušen nad postavitvijo na letnem odru in Križankami kot prizoriščem.

Eden najkompleksnejših ženskih likov v zgodovini
Marija Magdalena
bo za šest večerov postala igralka Portia Emare, ki se je občinstvo iz Križank spomni po vlogi Sheile iz lanske uprizoritve muzikala Hair. "Marija Magdalena je kompleksen lik, lahko bi bila pet različnih oseb, združenih v eno vlogo. Je prostitutka, polna demonov, materinska figura, predana Jezusova učenka in njegova simpatija. Predstava nakazuje, da je zaljubljena vanj na romantičen in duhoven način," je povedala Emarejeva.

"Režiser Mykal Rand si je muzikal zamislil realistično, neolepšano. Ne trudimo se dramatizirati, pojemo o bibličnih časih tako, da občinstvo razume zgodbo, ki je v ozadju," je še dejala Emarejeva. Rand obljublja, da se bo zgodba o zadnjih dneh Jezusovega življenja občinstva zelo dotaknila in jih - tako kot njega samega - na koncu mogoče pripeljala celo do solz.

Navezave na zvezdniško kulturo
Judo Iškarijota
bo zaigral Ian Virgo. "Drži, da je zgodba prikazana nekako skozi oči Jude Iškarijota. Rad bi verjel, da se občinstvo poistoveti z njegovo vlogo in razume njegova dejanja. Po svojih najboljših močeh se namreč trudi za tisto, za kar misli, da je prav," je poudaril Virgo. Muzikal ima sodoben poudarek, opozarja na kulturo, ki je obsedena z zvezdništvom, denarjem in pohlepom, je še dodal režiser.

Po njegovih besedah muzikal v najrazličnejših produkcijah ohranja priljubljenost že več kot štiri desetletja zaradi preprostega razloga - kombinacije Webbrove glasbe in Riceovih besedil. "To je brezčasna in največja zgodba vseh časov. Ni bolj priljubljene zgodbe na svetu, kot je zgodba o Jezusu Kristusu," je sklenil Rand.

To je brezčasna in največja zgodba vseh časov. Ni bolj priljubljene zgodbe na svetu, kot je zgodba o Jezusu Kristusu.

režiser in koreograf Mykal Rand
Obiskali smo rockopero Jesus Christ Superstar