V središču zanimanja razstave je figura in njene upodobitve. Foto: Galerija Velenje
V središču zanimanja razstave je figura in njene upodobitve. Foto: Galerija Velenje

Zanjo je namreč 35 avtorjev izbralo 14 kritikov, med drugim Aleksander Bassin, Barbara Borčič, Damir Globočnik in Iztok Premrov. Njihova razmišljanja in predloge sta v razstavo, ki so jo na Koroškem odprli 15. 9., sestavila kustosa Boris Gorupič in Milena Koren Božiček.

Likovni kritiki so v izhodišče razstave postavili figuro in različne načine njene upodobitve. Figura kot središče zanimanja ni naključje, saj jo najdemo "v vseh obdobjih likovne zgodovine, tudi najstarejših. Zanimivo je, kako jo avtorji obravnavajo v tem trenutku, pri čemer lahko ugotovimo, da zanje ni pravzaprav nič manj zanimiva, kot je bila v preteklosti," so zapisali v Galeriji Velenje.

V njej si bo mogoče do 16. oktobra ogledati dela, ki so jih med drugim prispevali Goran Bertok, Mirko Bratuša, Dejan Bravničar, Peter Černe, Božidar Dolenc, Marjan Gumilar, Zdenko Huzjan, Boštjan Jurečič Vega, Jurij Kalan, Jasna Klančišar, Mira Narobe, Barbara Ogrič, Silvester Plotajs – Sicoe, SAMO, Majda Skrinar, Andrej Štular, Nataša Tajnik, Petra Varl, Marij Vrenko in Metka Zupanič. Razstavo je pripravilo Društvo slovenskih likovnih kritikov, v Velenju pa si bodo prizadevali, da naj bi tovrstne postavitve pri njih postale tradicionalne.