Na platnih Jureta Cvitana bi težko prepoznali poteze realne krajine. Foto: Galerija sodobne umetnosti Celje
Na platnih Jureta Cvitana bi težko prepoznali poteze realne krajine. Foto: Galerija sodobne umetnosti Celje

Prvo polovico avgusta je prostor za predstavitev namenila absolventu Visoke strokovne šole slikarstva v Ljubljani Juretu Cvitanu, ki je svoja dela združil v postavitev z naslovom Horizoti eksotike. Ta bo na ogled do 13. avgusta.

Cvitan izhaja iz impresije krajine. To pa nato preobrazi po nareku svoje domišljije, ki mu običajno svetuje uporabo živahnih in bleščečih barv. Njegove krajine so zato polne abstrahiranih fragmentov podob. Te skupaj z močnimi barvami ustvarjajo vizualno napetost, ki odseva preplet avtorjeve psihe in drobnih spominov na nekje že videne podobe.

Med barvami dominira rdeča, ki gledalca navaja k čustvenim tresljajem. Strast je tako skoraj zapoved, saj hladnih tonov, ki bi omajali njeno moč, skoraj ni zaznati. V galeriji sodobnih umetnosti pa so o delu Jureta Cvitana zapisali še: "Tako ob vsej otipljivosti, ki jo morda gledalec še čuti v njegovih slikah, postajajo te v resnici vse bolj ne-snovne. Kajti njihovo tkivo se preliva v žareče, antropomorfne oblike, ki se v ritmu prepletajo v zasanjane podobe in utelešajo življenjski eros."