Ob Aljoši Jeriču se predstavljajo še Mark Turner, Samo Šalamon in Matt Brewer. Foto: Cankarjev dom
Ob Aljoši Jeriču se predstavljajo še Mark Turner, Samo Šalamon in Matt Brewer. Foto: Cankarjev dom

Glasbenik, ki mu je bilo mogoče prisluhniti 3. 3., je na odru predstavil svoj nov ameriški kvartet, katerega nastanek je sad dvomesečnega izpopolnjevanja v New Yorku. V zasedbi velja še posebej poudariti saksofonista Marka Turnerja, ki si prizadeva s svojim slogom stopiti korak dlje od Coltrana, njegovo glasbo pa zaznamujeta poleg tehnične dovršenosti še iskanje duhovnega. V kvartetu se predstavljata še Samo Šalamon (kitara) in Matt Brewer (kontrabas).

V Kopru rojeni Aljoša Jerič je diplomiral na tržaškem konzervatoriju v klasičnih tolkalih, ob študiju klasike pa se je navduševal tudi nad džezom in afro-kubansko glasbo. Tako ga je pot pogosto popeljala v New York in Havano, kjer je študiral z glasbeniki, kot so Jimmy Cob, Albert "Tootsie" Heat, Victor Lewis, Bobby Sanabria, Jose Luis Quintana Changuito, Steve Berrios ter Roberto Pilotto.

Svoje glasbeno ustvarjanje je leta 2001 prenesel na zgoščenko, ki jo je posnel za Vitalija Osmačka v znamenitem studiu Egrem, na njej pa je mogoče prisluhniti tudi Tonyju Perezu, Franku Rubiu, Mariu Riveri (Los Van Van) in Cocu Freemanu.

Po Evropi sodeluje in nastopa s številnimi priznanimi glasbenimi imeni, kot so Barry Harris, Toni Perez, Hector Martignon, Renato Chicco, Giorgio Pacorig, Karen Asatrian, Oscar Marchioni, Dejan Pečenko, Giovanni Maier, Alex Milo, Danilo Gallo, Marc Abrams, Jacko Schoonderwoerd, Gianni Basso, Wolfgang Puschnig, Daniele D'agaro, Tobias Delius, Robert Bonisolo, Francesco Bearzatti, Nevio Zaninotto, Gaetano Valli, Royce Campbell in drugi.