Ena od instalacij G-laba z naslovom Disapearing act. Foto: www.bumstein.com
Ena od instalacij G-laba z naslovom Disapearing act. Foto: www.bumstein.com

V okviru projekta, ki si ga je bilomogoče ogledati 3. 8., sta umetnika, ki prihajata iz Litve, predstavila video dela z naslovom S Waves In (Sound Waves Inside), izvedla pa sta še elektroakustični ambientalni mikrozvočni performans.

Garbstiene in Bumsteinas sta s prvim projektom debitirala konec leta 2002 na razstavi Parallel Progressions 3 (Contemporary Art Centre – Vilna), svoje delo pa sta večkrat predstavljala tako v Litvi kot tudi drugod po Evropi.

Od zgodovine do fikcije
Umetnika posvečata veliko pozornosti zgradbi in kreativnim procesom znotraj praktičnega dela in psihologije ter njunim zavestnim odgovorom. V svojem delu se skupina G-lab posveča temam, kot so fikcija, simulacija, predstavljanje zgodovine in izginotje, ki se prikazujejo kot simbol hermetičnega sistema umetnin in kot spodbujanje asociacij ob izkušnji gledalca. Prav to pripelje umetnika do tega, da se dotakneta tudi zgodovinskih in političnih tem.

Projekt, s katerim se predstavljata tokrat, si je bilo mogoče ogledati v treh različnih prostorih galerije, trajal pa je nekaj ur.