Tosja ostane na stara leta sama. Foto: RTV SLO
Tosja ostane na stara leta sama. Foto: RTV SLO
Film prikazuje trdo življenje v Rusiji.

V filmu, ki ga je režirala Lidija Bobrova, si je občinstvo na ljubljanskem gradu 26. 7. v glavnih vlogah lahko ogledalo Nino Šubinovo, Olgo Oniščenko in Ano Ovsjanikovo.

Zgodba pripoveduje o usodi starke s podeželja, ki kljub letom skrbi za gospodinjstvo v hčerini družini. Ko njena hči postane invalidka, pa njen mož Ivan babico prisili, da hišo in gospodinjstvo preda vnukom, ter jo pošlje k sestri Ani.

Sestri se skupaj spominjata preteklosti in živita v harmoniji, ko pa Ano odpeljejo v bolnišnico, njena hči Liza skuša Tosjo poslala spet k njeni družini. Temu nasprotuje Ivan, ki je medtem ovdovel in si je že našel novo žensko, tudi drugim sorodnikom pa bi bila Tosja v njihovih stanovanjih, sicer kupljenih z denarjem babičine prodane stare hiše, v napoto. Stara Tosja tako ostane brez doma, saj se je, kljub vsej njeni skrbi za družino, otroci in vnuki otepajo.

Zmagovalni film Kino Otoka
Kot zmagovalni film prvega festivala Kino Otok so Babico predvajali tudi v kinematografih art mreže po Sloveniji, ob začetku distribucije pa je Slovenijo obiskala tudi režiserka filma. Ta je o njem dejala, da ga je navdahnila resnična zgodba, in dodala, da bi protagonist pripovedi lahko poslal vsakdo izmed tisočev ruskih upokojencev, na katere so otroci pozabili, in ki živijo z minimalnimi dohodki.