Festival Bobri se letos omejuje zgolj na uprizoritvene umetnosti, v prihodnjih letih pa bo svoje poslanstvo razširil tudi v galerije, muzeje, kinodvorane in na glasbene odre. Foto: SMG
Festival Bobri se letos omejuje zgolj na uprizoritvene umetnosti, v prihodnjih letih pa bo svoje poslanstvo razširil tudi v galerije, muzeje, kinodvorane in na glasbene odre. Foto: SMG
Kroki in prijatelji, Silvan Omerzu, Cankarjev dom
Prvi dan festivala otroke zabavajo Kroki in prijatelji. Foto: Cankarjev dom

Slovensko mladinsko gledališče bo od danes, ko se bo dogajanje začelo s predstavo Kroki in prijatelji, do 8. februarja predstavilo najboljšo gledališko produkcijo za otroke in mladino z območja občine. Na ogled bo 49 brezplačnih predstav, tem pa bodo sledile ustvarjalne delavnice, pogovori in druge dejavnosti kulturno-umetnostne vzgoje.

Prva je bila predstava Kroki in prijatelji v režiji Silvana Omerzuja in izvedbi Umetniškega društva Konj. Plesni teater Ljubljana je v dopoldanskih urah izvedel plesno-gledališko predstavo Muca Copatarica Matjaža Pikala v režiji Petre Pikalo. Najmlajši ljubitelji lutk so prišli na svoj račun z lutkovno predstavo Snežna kraljica, ki jo je uprizorilo Gledališče Labirint v Kinodvoru, nato pa je sledila delavnica. Zvečer je bilo uradno odprtje festivala, ki je tudi edini dogodek, namenjen tudi odraslim, vsem staršem, ravnateljem in učiteljem, ki se zavedajo pomena kulturne vzgoje. Nastopila je skupina Katalena, sledil pa je družabni večer, namenjen izmenjavi izkušenj na tem področju.

Kako razlikovati med kakovostnimi in nekakovostnimi deli

Po besedah direktorice SMG-ja Uršule Cetinski prirejajo festival tudi zaradi tega, ker se jim zdi pomembno, da se otroci navadijo spremljati kulturne prireditve, pozneje pa znajo razlikovati med kakovostnimi in nekakovostnimi deli. Festival je nastal v okviru strategije razvoja kulture, ki zajema tudi področje kulturno-umetnostne vzgoje. "Eden izmed ciljev strategije je bil tudi izvedba festivala," je povedala Saša Ogrizek iz mestnega oddelka za kulturo. Projekta so se lotili skupaj z javnimi kulturnimi zavodi, izvršno produkcijo pa so zaupali Slovenskemu mladinskemu gledališču.

Celoten program festivala najdete tukaj.

O kulturno-umetnostni vzgoji se bodo 4. februarja pogovarjali na konferenci, ki jo bodo v Kinodvoru pripravili pedagogom v vrtcih in šolah. Sicer pa bodo v dopoldanskem času prireditve namenjene predvsem šolam, ob popoldnevih pa individualnim obiskom.

Na 14 prizoriščih
Izbor predstav so zaupali umetniškim vodjem gledališč in gledaliških skupin. Festival Bobri bo potekal na 14 ljubljanskih prizoriščih, na njem pa sodelujejo mestni kulturni zavodi, Cankarjev dom in številne neodvisne skupine.

M. K.