V Sedmerčku otroci spoznavajo pravljice in se učijo peti. Foto: Cankarjev dom
V Sedmerčku otroci spoznavajo pravljice in se učijo peti. Foto: Cankarjev dom

Kljub avtorjevi smrti otroci za pravljice niso prikrajšani. Letošnji pravljični sedmerček se je v Cankarjevem domu v Ljubljani začel 15. 1. z Bitenčevo pravljico Kovačka, ki kujeta čas. V njej se kovačka nekega dne odločita, da je po 300 letih dela dan na dan čas, da si privoščita počitnice. Poslovita se od ure na zvoniku in se odpravita v svet.

Po njunem odhodu pa ni nič več tako, kot bi moralo biti; ura v zvoniku ne bije več in v mestu gre vse narobe. Se bosta kovačka vrnila in življenje usmerila nazaj v ustaljene tirnice?

Odgovor je ponudila pravljica, v kateri so se otroci in njihovi starši naučili tudi nove pesmice, s katero se kovačka poslovita od ure. Pri učenju pesmice in upovedovanju pravljice so sodelovali slušatelji glasbenega centra Edgarja Willemsa z mentorico Matejo Tomac Calligaris in drugimi učitelji inštrumentov, igralec Pavle Ravnohrib in slikar Igor Ribič.

Prav ti bodo odgovorni tudi za druge pravljice, ki bodo v Cankarjevm domu na sporedu v okviru Sedmerčka. Pravljico O palčku Čopku in čudežni skrinjici bodo spoznali 12. 2., mesec kasneje se bodo seznanili z Medvedki na semnju, 9. 4. bodo v Ljubljano priškrebljale Tri miške, po poletnem premoru pa bo 15. 10. v Cankarjev dom prijadral Dolgin na zvezdi. Pravljica O zajčku, ki je izgubil ključek bo na sporedu 26. 11., Trije petelinčki pa bodo mlade razveseljevali 10. 12.