Režiser in glavna igralca so film lansko leto predstavljali v Berlinu. Foto: EPA
Režiser in glavna igralca so film lansko leto predstavljali v Berlinu. Foto: EPA
Brutalna mularija
Zgodba iz Brutalne mularije se ne dogaja le v Nemčiji.

V Kinoklubu Vič je bila 5. 4. premiera nemškega filma Brutalna mularija (Knallhart), ki ga je režiral Detlev Buck. Scenarij za dramo o najstnikih, ki odraščajo v eni izmed berlinskih četrti, sta napisala Zoran Drvenkar in Gregor Tressnow, v glavnih vlogah pa sta zaigrala David Kross in Jenny Elvers.

Po obetavnem začetku se zaplete
Miriam in njen 15-letni sin Michael se po njenem razhodu z bogatim odvetnikom preselita v neugledno, narodnostno mešano sosesko Neukölln, kjer Michael postane tarča nasilne tolpe. Slabo se počuti tudi doma, saj mama v obupanem iskanju partnerja domov vodi moške. V iskanju rešitve sprejme ponudbo tamkajšnjega kriminalca Hamala, ta pa v zameno za zaščito od Michaela zahteva prenašanje pošiljk drog. Michael se v nevarnem poslu znajde sicer odlično, a ko zmanjka nekaj denarja, kriminalci pokažejo svojo krutost in neusmiljenost.

Neolepšan portret berlinskega predmestja
Drama Brutalna mularija je pretresljiv in neolepšan portret berlinske mestne četrti Neukölln in njenih socialnih problemov. Obravnava težave, ki ne pestijo le mladih v Nemčiji - nasilno obnašanje najstnikov v šolah s preobremenjenimi učitelji ter pokvarjen, neizprosen svet drog in nasilja. A film večkulturne družbe ne obsoja z etničnimi stereotipi, temveč gledalce usmerja k razmišljanju o izpostavljenih težavah.

Kot igralec, režiser in scenarist je Detlev Buck nase opozoril že pri 22 letih. Njegov kratki film Erst die Arbeit und Dann? je kmalu dobil kultni status. Prvi celovečerec, pod katerega se je podpisal kot režiser, Karniggels, je bil izbran za bavarsko filmsko nagrado. Kot scenarist se je med drugim podpisal pod nemško uspešnico Sonnenallee.