Slkupina BU na festivalu Meet Me 2005. Foto: Bobnars United
Slkupina BU na festivalu Meet Me 2005. Foto: Bobnars United

Na koncertu je bilo mogoče prisluhniti samosvoji predelavi tradicionalne afriške in latinsko ameriške tolkalske glasbe. Skupino sestavlja sedem mladih bobnark in bobnarjev iz vse Slovenije.

Glasbeniki so se na začetku strogo držali afriškega in afro-kubanskega izročila, kmalu pa so jih pritegnili tudi ritmi drugih celin in začeli so prepletati tradicionalno s sodobnim ter raziskovati nove medijev ritma, kot so telo, podoba, prostor in elektronika.

Z ritmi tudi do plesa
Osnovni boben zasedbe je afriški djembé, ki mu priključijo sangbe, dundumbe in kenkeni. Vse to pa dopolnjujejo člani BU-ja z nežnimi zvoki šejkerjev, zvončkov in klav, ki jim včasih dodajo tudi bobne z drugih kontinentov, kot so tarabuka, konge, okvirni bobni. Kot posebno pridobitev pa člani skupine poudarjajo mistične vibracije tradicionalnega avstralskega inštrumenta didgeridouja. Vse to na nastopih povežejo še s plesom ter Vjingom.

Bobnarji so svoje ritnme predstavili na številnih festivalih, kot so Rock Otočec, Koupa fest, Cmakajne, LentFest, Zmaj ma mlade, Ana Desetnica, Sniff, Jurjevanje in Cipkarija.