Zbor Carmina Slovenica vodi dirigentka Karmina Šilec. Foto: Carmina Slovenica
Zbor Carmina Slovenica vodi dirigentka Karmina Šilec. Foto: Carmina Slovenica

Koncertu zbora, ki ga vodi dirigentka Karmina Šilec, je bilo mogoče v okviru Poletnih glasbenih večerov v žiški kartuziji prisluhniti 1. 7. Carmina Slovenica je poznana zlasti po uvajanju novega koncepta (z Choregie - vokalnim teatrom), ki vključuje glasbo, gib, igro in druge odrske elemente. V zadnjih letih je zbor gostoval na številnih koncertnih turnejah po Evropi, ZDA, Kanadi Afriki, Južni Ameriki in na Kitajskem.

Carmina Slovenica sodi med vodilne svetovne zborovske sestave, vse pogosteje pa se pevke z vodjo lotevajo vsebinsko zaokroženih projektov, kakršni so na primer Vampirabile (2001), Musica Inaudita (2002), Scivias (2003) ali Adiemus Karla Jenkinsa (2004).

Med številnimi najvišjimi nagradami, ki jih je zbor prejel na mednarodnih tekmovanjih, velja med drugim omeniti nagrado za zborovstvo Robert Edler, ki jo je v nemškem mestu Heilbronn lansko leto prejela Karmina Šilec.

Poleg koncerta Carmine Slovenice so organizatorji izpostavili še nastop vokalistke Darje Švajger, ki jo bo 16. julija spremljal pianist Jaka Pucihar, in koncert Deškega zbora iz Sankt Petersburga, ki ga bo 20. avgusta vodil dirigent Vladimir Beglekov.