Pa ga bomo dočakali, prvi poljub: filmski Harry ima 15 let in hormoni mu verjetno ne dajo miru. Foto: Kolosej
Pa ga bomo dočakali, prvi poljub: filmski Harry ima 15 let in hormoni mu verjetno ne dajo miru. Foto: Kolosej
: Harry Potter in Feniksov red
Obraz zla: pod masko glavnega protiigralca, lorda Mrlakenstaina, se skriva (sicer) čedni Ralph Fiennes.
Harry Potter in Feniksov red
Harry Potter se mora soočiti tudi s vojo temno stranjo.

Kako se čarovnik spopade s prvo ljubeznijo, puberteto in seveda z Mrlakensteinom, lahko izveste v najbližjem kinu. V kinematografe po Sloveniji (natančneje, v ljubljanski, mariborski in koprski Kolosej, v celjski in novomeški Planet Tuš ter v kranjski kino Center) je prišel film Harry Potter in Feniksov red, po Kamnu modrosti, Dvorani skrivnosti, Jetniku iz Azkabana in Ognjenem kelihu že peti in po vesteh iz tujine tudi najuspešnejši film iz serije po knjigah J. K. Rowlingove. Tokrat je na režiserjev stolček sedel Britanec David Yates. "Najbolj vznemirljivo se mi je zdelo, da glavni junaki prav v tem času dozorevajo in življenje postaja zanje vse bolj zapleteno," pravi Yates.

Skrivno društvo "feniksov"
Feniksov red iz naslova je tajna organizacija, ki jo je ustanovil profesor Dumbledore, da bi se bojeval proti Mrlakensteinu in njegovim zlobnim silam. Minister za čaranje skuša govorice o Mrlakensteinovi vrnitvi zatreti, toda člani Feniksovega reda vedo, da Mrlakenstein zbira svoje privržence in da je njegova moč vse večja. Harry uradno še ni član Feniksovega reda, vendar takoj začuti močno pripadnost, tako zaradi staršev kot zaradi prijateljev, ki so bili vsi člani. Poleg tega pa tu vidi priložnost, da dokončno premaga Mrlakensteina.

Čeri sveta odraslih
Obenem pa Harryju pred začetkom novega šolskega leta grozi izključitev, profesor Dumbledore je do njega hladen, sošolci ga imajo za lažnivca, ker ne morejo verjeti, da se je v resnici soočil z Mrlakensteinom. Skratka, Harry odrašča in spoznava, da stvari niso tako črno-bele, kot so se zdele v začetku. Tudi pred Ronom in Hermiono se odpira veliko bolj zapleten svet, kot je bil takrat, ko sta prvič prišla na Bradavičarko.

Stari znanci
O igralcih pod čarovniškimi ogrinjali verjetno ni treba izgubljati besed. To so še vedno Daniel Radcliffe, Rupert Grint in Emma Watson, svojim likom pa so ostali zvesti tudi hrust Robbie Coltrane (Hagrid), sivolasi Michael Gambon (Albus Dumbledore), bukselj Richard Griffiths (Vernon Dursley) in tokrat ne zlobni Gary Oldman (Sirius Black).

Harrymanija v razmahu
Peti film o Harryju Potterju je svetovno premiero dočakal 28. junija na Japonskem, evropska premiera pa je bila 3. julija v Londonu. "Potterjev teden" na Slovenskem bo sicer v noči s petka na soboto zaokrožil začetek prodaje angleškega izvirnika sedme knjige, Harry Potter and the Deathly Hallows.