Tudi na vrhu sveta se najdejo prijazni ljudje. Foto: Cankarjev dom
Tudi na vrhu sveta se najdejo prijazni ljudje. Foto: Cankarjev dom
Kraljestvo oblakov
Predstavljajte si, da je plezalna ekipa s seboj tovorila še snemalno kamero!

Kraljestvo oblakov je poetični naslov gorniško-raziskovalnega filma odprave Kunlun Shan, ki je lani osvajala deviške vrhove na skrajnem zahodu Kitajske, ki so tako neraziskani, da vsi nimajo niti imen.

Film, ki so ga v Cankarjevem domu predvajali 14. 6., je nastal na mesec dni trajajoči mednarodni raziskovalno-gorniški odpravi, v produkciji športnega društva Freeapproved. Vlogo režiserja je prevzel Anže Čokl (ki je spričo maloštevilčne ekipe poprijel tudi za kamero), v njem pa “igrajo” (čeprav čisto zares plezajo, da ne bo pomote) člani ekipe Freeapproved – Grega Ažman, Anže Čokl in Janez Rutar ter T.J. Langley in Tim Halder iz ZDA.

Posnetki zajemajo potovanje prek Pakistana in Kitajske, življenje v baznem taboru, gorniške avanture ter dosežke alpinistov iz Slovenije in ZDA. Tri tedne so šotori visoko ležečega baznega tabora, v vojaško nadzorovanem, slabo raziskanem predelu skrajnega zahoda Kitajske, njihov dom. Obdajajo jih neosvojeni gorski vršaci, nadležni svizci ter radovedni domačini.

Vse za dobro smuko
V podobno avanturističnem duhu bo minila tudi druga polovica večera: sledi namreč projekcija še enega Čoklovega filma, Lovci na pršič. To je dokumentarec o avanturah pri iskanju smučarskih užitkov v gorah po svetu, predvsem v Sloveniji, Kanadi, Švici, Italiji in Avstriji. Med številnimi akrobacijami, ki so jih ujeli na film, naj izpostavilmo le puste v visokogorju in sredogorju ter različne tipe smučanja in deskanja: od prostega sloga (freeride), turnega smučanja in zahtevnih alpinističnih smučarskih spustov.