Cerkovna ordninga doslej še nikoli ni zapustila Vatikanske knjižnice, kamor je prišla iz ene izmed nemških knjižnic, ki so bile darovane Vatikanu. V Ljubljani bo na ogled do 6. maja. Foto: MMC RTV SLO
Cerkovna ordninga doslej še nikoli ni zapustila Vatikanske knjižnice, kamor je prišla iz ene izmed nemških knjižnic, ki so bile darovane Vatikanu. V Ljubljani bo na ogled do 6. maja. Foto: MMC RTV SLO
Cerkovna ordninga
Cerkovno ordningo so v muzej pripeljali ob spremstvu predstavnice Vatikanske knjižnice Amalie Dalascio. Njena pridobitev je bila velik strošek, saj jo v Vatikanski knjižnici po Kosovih besedah ocenjujejo na nekaj sto tisoč evrov. Foto: MMC RTV SLO

V novih prostorih Narodnega muzeja Slovenija na Metelkovi bodo v četrtek ob 18.00 odprli razstavo o življenju in delu Primoža Trubarja (1508-1586). Najdragocenejši predmet na razstavi bo edini ohranjeni izvod Cerkovne ordninge, ki so si jo za to priložnost za zajetno vsoto sposodili iz Vatikanske knjižnice.

Odločilno Türkovo posredovanje pri papežu
Pri prizadevanju za pridobitev Cerkovne ordninge za razstavo se je zelo zavzel slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Ivan Rebernik, toda odločilni korak je bil narejen, ko je predsednik republike Danilo Türk obiskal papeža in zaprosil za knjigo. Dejansko so nekaj dni zatem dobili pozitiven odgovor, je pojasnil direktor muzeja Peter Kos.

Za edini znani primerek knjige je dolgo veljal tisti v Kraljevski javni biblioteki v Dresdnu, pozneje preimenovani v Saško deželno knjižnico. A ob bombardiranju Dresdna leta 1945 je bila knjiga uničena. Leta 1971 pa je nemški raziskovalec Christoph Weismann iz Tübingena v Vatikanski knjižnici (Biblioteca Vaticana) našel še en – zdaj edini ohranjeni – izvod.

Prvo pravno besedilo v slovenščini
Trubar je Cerkovno ordningo napisal leta 1564, za Slovence pa je pomembna predvsem zato, ker je prvo pravno besedilo v slovenščini. Z njo je Trubar pokazal, da je slovenščina sposobna tudi strokovnih besedil, meni vodja knjižnice v Narodnem muzeju Anja Dular.

Knjiga je zanimiva, ker opisuje cerkveno življenje, zakramente, cerkveno leto, piše o luteranskem nauku. Zanimiva pa je tudi zato, ker se obrača na vse Slovence, ne samo tiste, ki so živeli na Kranjskem, ampak tudi tiste, ki so živeli na Koroškem in Štajerskem, je povedala Dularjeva.

Navodila, ki jih je Cerkovna ordninga prinašala vernikom, so bila namenjena vsem slojem prebivalstva, učenje branja in pisanja je priporočala vsem otrokom, mestnim in kmečkim, dečkom in deklicam.

Tik ob njej bo razstavljena še ena knjiga, v kateri sta povezana dva naslova, in sicer Dalmatinov prevod Lepih krščanskih molitev ter pesmarica, v kateri so zbrane pesmi več protestanskih piscev.

Trubarjevo življenje in delo
Razstava ob letošnji 500-letnici Trubarjevega rojstva bo sicer odprta do 31. decembra. Prek Trubarjevih pisem in predgovorov h knjigam bo orisala postaje njegovega življenja in dela, njegovo osebnost in miselnost okolja, ki je njegovo delo navdihovalo in podpiralo.

Ob dosežkih slovenske reformacije v književnosti bo predstavila tudi dosežke v likovni umetnosti in glasbi. Na ogled bo okoli 150 razstavnih predmetov.