Na odru mariborskega Narodnega doma se bodo predstavili štirje sodobni džezisti. Foto:
Na odru mariborskega Narodnega doma se bodo predstavili štirje sodobni džezisti. Foto:
V paketu so štirje dogodki.

V Narodnem domu so zelo ponosni, da jim je na svoj oder uspelo zvabiti štiri prekaljene mačke sodobne džezovske srenje. 26. 4.so namreč nastopili Peter Brötzmann, Joe McPhee, Michael Zerang in Kent Kessler, ki so se povezali v kvartet, ki preigrava inovativni sodobni džez.

Med četverico izstopata posebno dva. Prvi je Michael Zerang, ki si je s trdim delom in talentom izboril sloves skladatelja izpiljenega sloga, ki ima izjemen občutek za improvizacijo, kar je v svetu džeza še posebno cenjeno. Druga zvezda je bil multiinštrumentalist Joe McPhee, ki je posnel že več kot 60 albumov, džezovska revija Downbeat pa ga je uvrstila med 30 najpomembnejših glasbenikov zadnjih 30 let.

Nič manj vredno pa ni delo Petra Brötzmana, ki velja za nemškega začetnika evropskega džeza in si je v nekoč skoraj povsem ameriško obarvani eliti džezovskih pihalcev izboril tudi mesto zase. Iz ZDA pa prihaja basist Kent Kessler, ki s svojim muziciranjem sodeluje v kar ducat zasedbah.

Drugi džezovski paket
Koncert je nastal v okviru drugega Jazz paketa, v katerem Narodni dom ljubiteljem džezovske glasbe ponuja še projekcijo dokumentarnega filma Beautiful Frenzy - 25 let skupine The Ex (6. maja), koncert dua Trevorja Wattsa in Jamieja Harrisa (10. maja) in koncert avstralske zasedbe The Necks (25. maja).