Na koncertih v Royal Albert Hallu in na Wembleyju sta (takrat še) Gypsy Kings s svojim obiskom počastila tudi Jimmy Page in Eric Clapton. Foto:
Na koncertih v Royal Albert Hallu in na Wembleyju sta (takrat še) Gypsy Kings s svojim obiskom počastila tudi Jimmy Page in Eric Clapton. Foto:
Ciganski melos je Slovencem prirasel k srcu.

The Gipsy All Stars, ki so Ljubljano ogrevali 17. 2., s svojo glasbo ustvarjajo zvok, za katerega so prepričani, da je korak naprej od tistega, ki so ga ustvarili z izvorno skupino The Gipsy Kings. In to je kar lep uspeh, če upoštevamo, da so Gipsy Kings s svojimi ritmi latina-flamenka-rumbe visoko kotirali na večini evropski glasbenih lestvic: spomnimo se le uspešnic Bamboleo in Djobi Djoba.

Popolnoma glasbena družina
Člani skupine The Gipsy All Stars so vsi so sinovi pokojnega Joseja Reyesa, slavnega pevca cante jonda, čustvenega sloga petja flamenka. Nicolas in Paul Reyes sta nekoč skupaj z očetom pela v skupini Los Reyes, s čimer se je začela njihova glasbena pot. Los Reyes, Kralji, so izhajali iz romskega naselja v francoskem Arlesu, v departmaju Camargue. Najprej so zasloveli v južni Franciji, že zgodaj pa so med svoje glasne privržence šteli tudi Brigite Bardot.

Glasbeno potovanje okrog sveta
Močan kitarski zvok skupine in njeni strastni vokali so tudi zaščitni znak izvirne glasbene tradicije, imenovane rumba flamenca. Rumba izvira iz Afrike, od koder se je iz Konga prek trgovine s sužnji ponesel najprej na Kubo in v novi svet, kasneje pa tudi nazaj v Barcelono, kjer so ga posvojili Romi. Posebni slog skupine Gipsy All Stars je tudi pod vplivov Paca de Lucie in njegovega nueva flamenca ter pevcev Camerona de la Isle in Manola Caracola.