Modna ilustracija spet zmore ponazoriti celovito izkustvo uživanja v modi. Foto: Mestna galerija Ljubljana
Modna ilustracija spet zmore ponazoriti celovito izkustvo uživanja v modi. Foto: Mestna galerija Ljubljana

Postavitev Traits Trčs Mode - Nova francoska ilustracija bo od 6. 11. od 19.00 v Mestni galeriji Ljubljana predstavljala petnajst avtorjev francoske modne ilustracije, žanra, ki so ga že skoraj razglasili za izumrto vrsto. Ali pa vsaj za ogroženo.



Nastop novega tisočletja pa je prinesel presenetljiv preobrat. Prenasičenost medijskega prostora s spoliranimi podobami in z že kar dolgočasnim koketiranjem s seksom in erotiko sta ilustratorjem prinesla več dela. V Franciji je v ospredje prodrla generacija nekaj čez 30 let starih ilustratorjev, katerih delo je prevzelo celo urednike modnih revij, ki so v svoje publikacije vrnili ilustracijo.

Slog nove modne ilustracije se nekoliko spogleduje z danes spet priljubljenimi osemdesetimi, kljub temu pa obstaja med sodobno in takrat aktualno ilustracijo velika razlika. Sodobni avtorji namreč ne predstavljajo le objekta mode, pač pa skušajo ponazoriti celotno paleto fantazijskih in duševnih svetov, torej celotno izkustvo mode. Kot taka hodi ta ilustracijo z roko v roki s trendom zadnjih let, ki mode ne predstavlja le kot materialno odevalo golega telesa, pač pa kot sredstvo, ki spodbudi popolnoma novo izkustvo. Moda kot izkušnja, moda kot "happening".

Renesansa modne ilustracije ni zajela le Francije. Kljub temu pa velja, da je sodobna francoska modna ilustracija boljša od ilustracij japonskih, britanskih ali ameriških avtorjev. Za ta sloves so zalužni tudi Florence Deygas, Monsieur Z, Marie Perron, Carlotta, Iris de Moüy, Cassandre Montoriol, Emmanuelle Mafille, Jean-Philippe Delhomme, Ludivine Billaud, Cédric Rivrain, Charles Anastase, Alexandra Compain-Tissier, Félix Lahrer, Stéphane Manel in Nawel, torej ilustratorji. čigar dela sestavljajo razstavo v Mestni galeriji Ljubljana.