Ilustrator ne potrebuje le daru za risanje, poznati mora tudi otroško dušo. Foto: RTV SLO
Ilustrator ne potrebuje le daru za risanje, poznati mora tudi otroško dušo. Foto: RTV SLO

Te besede so verjetno pretirane, kljub temu pa najdemo nekaj družin, ki so še posebej zaznamovale slovensko kulturo. Ena od njih se piše Kos in Alenka Zor Simoniti jo bi 15. 10. ob 22.00 predstavila v oddaji Družinske zgodbe, ki jo bo predvajal prvi progrtam TV Slovenija.

V goste prihajajo ilustrator in karikaturist Božo Kos, njegov brat Vladimir Kos, pesnik in jezuit, in Božov sin Miha, ki je nekoliko "zašel s poti". Ni se namreč posvetil kulturi, pač pa fiziki, katere čudeže otrokom predstavlja v Hiši eksperimentov.

Čeprav ima morda Vladimir Kos, ki že 40 let kot misijonar deluje na Japonskem, nekoliko bolj razburljivo življenje od Boža Kosa, pa je slednji v Sloveniji zagotovo bolj znan. Njegove ilustracije in karikature poznajo mladi in stari. Javnosti se je predstavil že med letoma 1957 in 1967, ko je bil glavni urednik satiričnega časopisa Pavliha, kasneje pa je bil glavni urednik revije za otroke Ciciban. Do danes je ilustriral več kot 40 knjig, "odgovoren" pa je tudi za popularizacijo karikature. Med letoma 1969 in 1975 je skrbel za organizacijo ljubljanskega bienala karikatur Brez besed.