Le kaj na tisoče mladih vsako leto prižene v Novi Sad? Foto: Petrovaradin tribe
Le kaj na tisoče mladih vsako leto prižene v Novi Sad? Foto: Petrovaradin tribe

V utrdbi umetniškega filma, v Kinodvoru v Ljubljani, so 26. 10. predstavili dokumentarni film Petrovadinsko pleme, končni izdelek istoimenskega projekta oziroma videodelavnice, katere končni izid je vizualna dizertacija o novosadski kulturni posebnosti.

Dokumentarec, ki ga bo pospremila tudi publikacija, so zagrešili mladi videoustvarjalci iz Ljubljane (skupina Pozitiv), Novega Sada (člani Kinokluba in študenti akademije za film) in Zagreba (Studio brojka), nad delom katerih je bedel režiser Želimir Žilnik iz Novega Sada, mesta, ki je kar naenkrat zasijalo na zemljevidu kulturnih središč stare celine.

Ker je bil namen projekta predvsem raziskovanje motivov, ki so mlade iz obsežnega območja nekdanje jugoslovanske države "prignali" v Novi Sad, ter dogodkov, ki so pospremili glasbeni vrvež, so h končnemu izidu dela močno prispevali tudi sociologi in publicisti iz Ljubljane, Novega Sada in Beograda. Fenomen festivala Exit si je namreč zaslužil tudi temeljito paralelno teoretsko razpravo.

Filmarji so ves material posneli v šestih delovnih dneh, v katerih so na filmskem traku ovekovečili vse "etape" dogajanja okoli Exita: od priprav na odhod, potovanja, dogajanja na festivalu, do slovesa in kasnejšega zbiranja vtisov. Sedem snemalnih ekip je bilo kar 24 ur na dan na sledi zanimivim dogodkom, scenarij pa je filmska ekipa v medsebojnem dialogu dopolnjevala kar sproti.