Štefan Kovač - Marko banda (ŠKM banda) so nase opozorili s prvencem Patentat (2005). Foto: Spletna stran skupine
Štefan Kovač - Marko banda (ŠKM banda) so nase opozorili s prvencem Patentat (2005). Foto: Spletna stran skupine
Od vseh nastopajočih nam je ime Psycho-Path verjetno najbliže. Foto: Saša Hes

Beltinci so konec tedna postali pravo središče dogajanja v Prekmurju, saj so poleg tradicionalnega mednarodnega folklorrnega festivala gostli tudi festival alternativne glasbe. Pobudnik festivala je založba God Bless This Mess, ki ima pod svojim okriljem številne pomurske zasedbe, ki so tudi nastopile v sobotnem večeru. Omeniti velja zasedbo Hexenbrutal, eksperimentalni duet, ki je lani potrdil svoj potencial z uvrstitvijo na Klubski maraton 06, a jih letos ni več kaj dosti videti in slišati na slovenski alternativni sceni.

Da ne bodo vedno iste tri skupine ...
Naslednja skupina je gornjeradgonska zasedba Y (beri: why), ki je že lani presenetila z dobrim koncertom na Koncertnem maratonu Radia Študent, letos pa je bila nagrajena z uvrstitvijo na Klubski maraton. Kweefpossum sta prekmurska "whitestripovca", bobnarsko-kitarski duet, ki preseneča z neverjetno energijo na odru. Po odličnem nastopu v ljubljanskem Channel Zeru sta se tokrat predstavila še beltinskemu občinstvu. Stekli psi je prekmurska hiphopovska zasedba Dona Dule in Big Pape, ki sta z live bendom v Beltincih predstavila nekaj novega materiala, ki bo bržkone objavljen tudi na prihajajočem prvencu.

Na koncu še Psycho-Path
Zadnji dve zasedbi, ki sta zaokrožili festival, pa sta ŠKM banda in legendarni Psycho-Path. Štefan Kovač - Marko banda (ŠKM banda) se je predstavila tako rekoč doma, na kraju, kjer imajo zakopano popkovino. ŠKM-jevci, ki so bili leta 2005 prav tako udeleženci Klubskega maratona RŠ, in čigar prvenec Patentat se je uvrstil na lestvico top 10 slovenskih alternativnih albumov 2005, se bodo beltinskemu občinstvu predstavili prvič letos.

Murskosoboški Psycho-Pathi pa so ime, ki je znano po Sloveniji in ponekod po Evropi. Letos so imeli kar plodno leto, saj so se odpravili na nekajdnevno srbsko turnejo, te dni pa so končali snemanje materiala za novo ploščo. Kako zvenijo neposredno iz studia, ste lahko slišali v Beltincih.