Središče Ljubljane privablja najrazličnejše umetnike z Balkana. Foto: Terminal00
Središče Ljubljane privablja najrazličnejše umetnike z Balkana. Foto: Terminal00

Festival se je začel z nastopi skupin Jasna & Balkaneska iz SČG-ja (kavarna in galerija Fraga), Darnakes iz Grčije (Planet pločnik), Du-te vino iz Romunije (kavarna Maček) in Arhai ensemble iz SČG-ja (Sladoledni vrt Poet), ponudil pa bo najrazlčičnejše zvrsti umetniškega ustvarjanja - od glasbene, likovne umetnosti, fotografije, glasbe, kratkih filmov do videa, za popestritev pa bodo poskrbela tudi omizja z uglednimi gosti.

Namen festivala je skrb za spodbujanje ustvarjalnosti mladih, raziskovanje sodobne urbane kulture in iskanje raznolikosti dogajanja v okviru celotne balkanske regije. Na njem se predstavljajo se mladi ustvarjalci z Balkana, ki jih je na mednarodnem natečaju izbrala strokovna žirija.

Glasbeni pogram ponuja zlasti koncerte etnoizvajalcev, saj skuša dati tako priložnost zlasti še neuveljavljenim skupinam. Razstave, ki si jih bo mogoče ogledati po različnih kavarnah in galerijah po mestu, se posvečajo zlasti dvema močnima smerema v današnji "terminalni generaciji" - deklarativni umetnosti angažiranih izjav, posledici dogodkov, ki še vedno spremljajo intelektualno odraščanje mladine balkanskega območja, na drugi stani pa je mogoče opaziti intenzivni obrat v intimo.

Filmska ponudba, ki si jo bo mogoče ogledati v Trubarjevem antikvariatu, ponuja 11 filmov iz šestih držav. Ustvarjalci so se v svojih izdelkih posvečali razmerjem med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, podeželjem in velemestom, sovraštvom in ljubeznijo, vojno in mirom, egoizmom in srčnostjo ter drugim temam. Organizatorji poudarjajo tudi okroglo mizo, ki je bila 29. 9. v kavarni Grand hotela Union, udeležili pa so se je Svetlana Slapšak, Jurij Krpan, Aleš Čar, Aleksandra Balmazović, za moderiranje pa je poskrbela Gaja Zornada.