Risba Ive Tratnik je prežeta z barvitostjo. Foto: Galeriji sodobne umetnosti Celje
Risba Ive Tratnik je prežeta z barvitostjo. Foto: Galeriji sodobne umetnosti Celje

Razstava, ki so jo odprli 4. 8. in bo na ogled do 14. 8., je zadnja v sklopu ciklusa Študentskih poletnih premier, ki se uvršča v sklop prireditev Poletje v Celju knežjem mestu 2005. Mlada umetnica se je odločila svoje ustvarjanje predstaviti preko risbe, medija, ki ga sicer na sodobnih razstavah ne srečujemo prav pogosto. Vendar bi kljub temu težko rekli, da ni več aktualna tehnika, saj je bila v drugi polovici 90. let moč risarske poteze skorajda na novo odkrita.

K temu je najbrž prispevala tudi možnost uporabe risbe v drugih medijih. Tako kot bi lahko rekli za risbo na splošno, se tudi pri Tratnikovi kot glavna značilnost medija kaže njen videz preprostosti. Pri gledalcu namreč zbuja občutek, da se je ob njenem ustvarjanju pozabil velik del tradicije in zakoreninjenih pravil.

Od kompaktnosti k nežnosti
Podobe Tratnikove so večinoma figurativne risbe, ki jih ustvarja z ploskovito ali voluminozno, s hitro, odločno, kompaktno ali pa nežno, komaj opazno potezo. Snov za svoja dela črpa tako iz vidnega okolja kot iz podzavesti in notranjih občutkov, ki ob tem nastajajo. Avtorica izraža v svojih umetninah zlasti željo po svobodnem, "neprogramiranem" izražanju in razpoloženju intimnega.