Frank Gehry je poznan predvsem po Disneyjevi koncertni dvorani in Guggenheimovem muzeju v Bilbau. Foto: EPA
Frank Gehry je poznan predvsem po Disneyjevi koncertni dvorani in Guggenheimovem muzeju v Bilbau. Foto: EPA

Resda je slovitega ameriškega arhitekta, med drugim stvaritelja Guggenheimovega muzeja v Bilbau in Disneyjeve koncertne dvorane v Los Angelesu, predstavil njegov dolgoletni prijatelj Sydney Pollack, a ta je film posnel po konceptu "Frank Gehry za začetnike". Kako "začetniški" je v resnici film, bo mogoče preveriti 18. 3. ob 20.00 v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Vzrok za izbrani koncept je bilo dejstvo, da Pollack (pred letom 2006) ni še nikoli posnel dokumentarnega filma, poleg tega pred snemanjem tudi ni veliko vedel o arhitekturi. Prav to sta bila tudi njegova argumenta, s katerima je sprva zavrnil ponudbo za snemanje dokumentarnega filma, a so njegove besede dosegle le zamah z roko in odgovor, da je prav zaradi teh svojih "nekvalifikacij" idealen.

Skice Franka Gehryja bodo v Cankarjevem domu predvajali v okviru devetega mednarodnega festivala dokumentarnega filma, ki bo v Ljubljani potekal med 15. in 21. marcem. Razlog za obisk katere izmed projekcij navaja filmski kritik Simon Popek, ki pravi, da so dokumentarni filmi bolj priljubljeni kot kadar koli prej. Seveda ima pri odločanju, kateri film pogledati, veliko besedo snov, ki nas pritegne ali ne, a Popek opozarja, da dobrega dokumentarca ne ustvari še tako zanimiva snov, temveč režiserjev pristop. V Ljubljani bo mogoče preveriti, kakšnega so ubrali filmarji, kot so Robert Greenwald, Tim Irwin, Werner Herzog in Lech Kowalski.