Roberta Darisa bo na gradu Kromberk spremljal godalni trio iz Trsta. Foto:
Roberta Darisa bo na gradu Kromberk spremljal godalni trio iz Trsta. Foto:

9. septembra so na gradu Kromberk pri Novi Gorici v okviru mednarodnega festivala Med zvoki krajev 2006 nastopili Roberto Daris in Tržaški godalni trio, v katerem godejo Simeone D'Eusanio violino, Giorgio Gerin violo in Tulio Zorzet violončelo.

Roberto Daris je harmonikar širokega razpona, ki že več kot deset let išče povezave med klasično in cigansko glasbo ter tangom in džezom. Kot klasični glasbenik je nastopil kot solist s skupino Camerata Strumentale Italiana in z Orkestrom nacionalnega radia iz Bukarešte. Kot džezist pa je sodeloval z glasbeniki in glasbenicami najvišjega ugleda, kot so Javier Girotto, Glauco Venier, Giovanni Maier, Francesco Bearzatti, U. T. Gandhi in Tamara Obrovac. Na gradu Kromberk nas bo s tržaškim godalnim triom popeljal v svet tanga, izvajali pa bodo predvsem skladbe argentinskega mojstra tanga Astorja Piazzolle. Aranžmaje za skladbe, ki bodo poslušalce poskušale zapeljati v Piazzollovn rojstni Buenos Aires, je naredil Roberto Daris.

Glasbeni festival Med zvoki krajev, po italijansko Nei suoni dei luoghi, letos že osmič organizira italijansko društvo Progetto Musica (Projekt glasba) in omogoča predvsem manjšim občinam, da na trge, v cerkve in mestna jedra z glasbenim programom povabijo ljubitelje glasbe. Letos bo festival Med zvoki krajev prinesel kar kar 80 koncertov z nastopajočimi iz 14. držav. Festival se je začel 22. julija in bo do 12. septembra obiskal prizorišča sedmih držav v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, v BIH, Srbiji, Albaniji in Sloveniji.