Tango ni le ples, je sredstvo za izražanje zgodb, katerih temelj so čustva. Foto: Cankarjev dom
Tango ni le ples, je sredstvo za izražanje zgodb, katerih temelj so čustva. Foto: Cankarjev dom

To je izrabil tudi Tomaž Letnar, ki je napisal scenarij za Harmonio. Harmonia - na sporedu je bila 29. 9. v Cankarjevem domu - je ljubezenska tango koreodrama, ki prepleta tango in dramsko zgodbo. Plesni del je v pristojnosti Andreje Podlogar in Blaža Bertonclja, plesalcev, ki sta zasnovala tudi koreografijo Harmonie, na katero bosta zaplesala ob živi spremljavi kvinteta Beltango.

Ravno zato ker je tango govorica čustev, je tango vedno vsaj malo otožen in tragičen. Vsak izbruh radosti v ljubezni je skoraj nujno tudi glasnik prihodnjega razočaranja. O tem delno spregovori tudi harmonia, ki predstavi razmerje med moškim in žensko, ki ju idealistične predstave o partnerju priženejo do razdora. Gre torej za razkrivanje o resničnem stanu stvari: ljubezen, hrepešnenje po njej, iluzije, razočaranje, ... Vse to so nujen sestavine celote, ki se ob pregledu njenih prvin zazdi vse prej kot harmonična.

Predstava obeta ogled odličnega tanga. Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj sta namreč tudi mednarodno uveljavljena plesalca argentinskega tanga, ki sta si priborila celo naslov svetovnih prvakov v argentinskem tangu, do sedaj pa sta predstavila tudi že dve svoji plesni predstavi: Tango Prohibido in Tango E-Motion.