Pod predstavo se je podpisala britanska avtorica Caryl Churchill. Foto: AGRFT
Pod predstavo se je podpisala britanska avtorica Caryl Churchill. Foto: AGRFT

V predstavi, ki jo je režiral Jure Novak, so nastopili Ajda Toman, Eva Kraš, Medea Novak, Samo Jakoš, Alja Kapun, Maja Martina Merljak, Rok Matek in Gregor Gruden. Kot dramaturginji se predstavljata Urška Brodar in Maja Šorli, pri uprizoritvi pa sta sodelovala še mentorja Dušan Jovanović in umetniški vodja SMG Matjaž Berger. Za scenografijo je poskrbela Petra Veber, za kostumografijo pa Katarina Zalar.

Kam so šle čarovnice?
Kisli maček je zgodba o šestih ženskah, ki so ujete v spone represivnega mačizma vasice v sedemnajstem stoletju. Do konca omenjenega stoletja je namreč po Evropi še vedno potekal zagrizen lov proti čarovnicam, zadnja ženska pa je na grmadi zgorela leta 1782. Provokativna britanska avtorica predstave Caryl Churchill se tako sprašuje, ali je lov na čarovnice uspel, jih res ni več in kdo so te čarovnice danes. Pisateljica na vsa vprašanja odgovori: "Tu smo!"

Muzikal se tako osredotoča na porast množične histerije, ki sproži, da majhen incident pripelje do smrti na grmadi. Zgodba Kislega mačka tako analizira tudi današnji čas in analizira vzorce sovraštva, nezaupanja in prenašanja krivde, ki se od starejših zgodovinskih obdobij vendarle niso spremenili. V diplomski predstavi se mladi gledališčniki sprašujejo, kako sta povezana šok in zabava, zgodovina in moda. Predstavo bo spremljala v živo odigrana in odpeta glasba Boštjana Gombača.