Foto:
Foto:

V goste prihaja poljski pisatelj Andrzej Stasiuk.

Založba Beletrina, ki skrbi za prevod njegovih del v slovenščino, je tokratno gostovanje pripravila ob lanski izdaji njegovega romana Devet. Pri nas svojo literaturo predstavlja med 22. in 24. 3..

45-letni avtor bo največ pozornosti posvetil svojemu zadnjemu romanu Devet, ki je sicer njegova deveta knjiga, v njej pa nastopa devet protagonistov; od tod tudi naslov. V delu je Stasiuk predstavil Poljsko po koncu socializma in uvedbi prostega trga v začetku 90. let 20. stoletja. Glavni junaki se tri dneve potikajo po Varšavi in jo prikažejo v vseh njenih dimenzijah - od podhodov do stolpnic in proti podeželju.

"Varšava v Stasiukovi upodobitvi prestopa svoje meje velemesta, ne spušča se le v brezna svojih podhodov in dviga v nebo nad svojimi ulicami, ampak se tudi širi v prostoru kot mreža, tista, ki se zarisuje na zemljevidu, in pajkova mreža, v katero so ujeti nemočni, na mehanične lutke spominjajoči junaki. Njihove usode, življenja in smrti so drobni in nepomembni, mesto, živo, drhteče, s svojim nenehnim utripom in vedno znova obnavljajočim se življenjem, pa jih prerašča in preživi," je o delu zapisala prevajalka Jana Unuk.

Od Stasiukovih zgodnejših del se Devet razlikuje po tem, da se dogaja v velemestu, medtem ko je večino prejšnjih del postavil v ruralno okolje. Eno od del se ustavi tudi pri nas, in sicer zbirka esejističnih zapisov z romanj po t. i. »pozabljeni« Evropi – Poljski, Slovaški, Madžarski, Romuniji, Sloveniji, Albaniji in Moldaviji – Na poti v Babadag.