Kako je bilo nekoč v Idriji? Foto: Slovenia Tourism
Kako je bilo nekoč v Idriji? Foto: Slovenia Tourism

V okviru petega predavanja Muzejskih večerov je 21. februarja Mlinar v osnovni šoli v Idriji predaval o arheoloških raziskavah in najdbah iz okolice cerkve sv. Barbare v Idriji. Odkritja so pomembna, saj dopolnjujejo sliko nekdanjega trga, stavb, ki so nekoč tam stale, zidov pa tudi cerkve s kripto in pokopališčem.

Med izkopavanjem so tam našli bronaste svetinjice, bronaste križe in svinčeno ampulo, vsi ti predmeti pa se navezujejo na krščanske pogrebne obrede. V veliko pomoč pri arheoloških izkopavanjih so bili zapiski župnika Mihaela Arka, ki je avtor dela Zgodovina Idrije.

Predavatelj Miha Mlinar je diplomirani arheolog, ki je do zdaj pripravil tri samostojne arheološke razstave v Tolminskem muzeju, vodil pa je tudi več arheoloških raziskav. Med njimi je bilo leta 2004 tudi izkopavanje na območju Mestnega trga v Idriji. Miha Mlinar se ukvarja predvsem s problematiko starejše železnodobne svetolucijske kulture pa tudi z arheologijo Posočja in Tolminske, torej arheologijo območja, na katerem živi. Leta 2004 je prejel tudi priznanje Slovenskega arheološkega društva za arheološki del stalne razstave Naplavine obsoške zgodovine v Tolminskem muzeju.