Stanley Kubrick je Lolito posnel leta 1962. Foto:
Stanley Kubrick je Lolito posnel leta 1962. Foto:

V Slovenski kinoteki so 9. 3. na ogled ponudili kultni film režiserja Stanleyja Kubricka Lolita, v katerem se pisatelj in predavatelj Humbert na smrt zaljubi v trinajstletno dekle Dolores. Humbert najame čez poletje sobo pri Charlotte Haze, mati Dolores, zagledanost pa ga pripelje do tega, da splete pretkan načrt. Poroči se s Charlotte, ki pa umre v prometni nesreči, zato on skrbi za mlado Dolores.

To vzgaja z izjemno strogostjo, neprestano pa si prizadeva, da bi pastorko obvaroval pred kvarnimi vplivi družbe. Moti ga tudi njeno prijateljevanje z vrstniki, čemur se skuša izogniti tako, da jo za nekaj časa odpelje na potovanje po deželi. Dolores vsi ti pristopi vedno bolj dušijo, zato se mu izmika in želi postati samostojna, njeno neposlušnost pa Humbert brez izjeme strogo kaznuje. To pripravi Dolores do tega, da pobegne, Humbert pa počasi izgubi razum in pristane v bolnišnici na psihiatričnem oddelku. Medtem si najde Dolores resnega fanta, se ustali na podeželju in zanosi.

V glavnih vlogah filma, ki ga je Kubrick posnel leta 1962, igrajo James Mason, Shelley Winters in Sue Lyon. Kubrickovi filmi so cenjeni predvsem zaradi njihove tehnične dovršenosti, globoke in zelo razumske simbolike. Znan je po svojem neusmiljenem stremljenju za popolnostjo, izpopolnitvijo vsakega prizora do zadnje podrobnosti in priganjanja sodelavcev do skrajnih meja zmogljivosti. Veljal pa je tudi za režiserja, ki ne zavrže nobenega kadra, ki ga je kdaj posnel. Svoj posnet material in zapiske je namreč spravljal v ogromen arhiv. Med drugim je posnel filme, kot so Dan boja, Leteči duhovni, Strah in poželenje, Spartak, 2001: Vesoljska odiseja , Oči široko zaprte in A.I.