Skladatelj Aleksander P. Borodin je za operni scenarij izbral pesniški zapis očividca iz 12. stoletja, ki govori o nesrečnem bojnem pohodu severskega kneza Igorja Svjatoslaviča proti nomadskemu plemenu Polovcev. Foto: SNG Maribor
Skladatelj Aleksander P. Borodin je za operni scenarij izbral pesniški zapis očividca iz 12. stoletja, ki govori o nesrečnem bojnem pohodu severskega kneza Igorja Svjatoslaviča proti nomadskemu plemenu Polovcev. Foto: SNG Maribor
Tesla Electric Company
Če si lani niste uspeli ogledati Pandurjeve predstave Tesla Electric Company, boste avgusta dobili še eno priložnost. Foto: SSG Trst
Vlado Kreslin
Avgusta bo na oder stopil tudi Vlado Kreslin z Beltinško bando in Malimi Bogovi. Foto: RTV SLO
Festival ljubljana
Festival Ljubljana skrbi za pestro poletje prestolnice od leta 1953. Foto: Festival ljubljana

To je o letošnjem programu povedal direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek, ki meni, da so vse festivalske vsebine več kot program in ne le mašilo prostega časa, ampak gre za vrhunski izbor umetnosti. Odprtje festivala, ki je letos vstopil v 55. izvedbo, je bilo v znamenju operne umetnosti. To je v v Križanke prinesla ljubljanska premiera ene največjih stvaritev ruske operne literature 19. stoletja, Knez Igor Aleksandra P. Borodina.

Nesrečnem bojni pohod severskega kneza
Predstava, ki je nastala v koprodukciji ljubljanske in mariborske operne hiše in v sodelovanju z Opero in baletom Narodnega akademskega gledališča Taras Ševčenko iz Kijeva ter Narodno opero in baletom iz Sofije, je junija premierno zaživela v Mariboru, festival Ljubljana pa jo bo prvič ponesel pred ljubljansko občinstvo, in sicer v scensko prirejeni različici.
V predstavi, ki jo je režiral Plamen Kartaloff, se v vlogi severskega kneza Igorja Svjatoslaviča predstavlja Marko Kobal, njegovo ženo Jaroslavno bo odpela Galja Gorčeva, v vlogi Igorjevega sina Vladimirja Igorjeviča pa se predstavlja Pavlo Prijmak.

Scenografija predstave, ki jo bodo ponovili še 4. in 5. julija, je delo Borisa Stojnova, kostumografinja je Cvetanka Petkova Stojnova, koreografinja Anna Kristof, asistentki režije sta Jasna Žarić in Irena Svoljšak, vodji zbora pa Martina Batič in Robert Mraček. Na prvih dveh koncertih bo orkester vodil dirgent Vladimir Kožuhar, na tretjem pa Aleksandar Spasič.

Koncertni tris Braneta Rončela
Velik del kulturnega utripa festivala bo ponovno zaznamoval glasbeni program, ki se bo 4. julija začel s koncertnim trisom Braneta Rončela. Na Ljubljanskem gradu bodo do 6. julija nastopili Richard Galliano in njegov Tangaria Quintet, Roy Ayers, Maraca's Otra Vision, New York Salsa All Stars, Lenine in Yerba Buena.

80 umetnikov v desetih letih
Poleg vrste razstav, kot so Male slike Ljerke Kovač, bo likovni element festivalu med 15. in 19. julijem dajala 10. mednarodna likovna kolonija Križanke. Po besedah vodje kolonije Toma Vrana se bo vključno z letošnjimi udeleženci v desetih letih udeležilo okoli 80 umetnikov, od tega pol tujih in pol slovenskih. Tokrat bo mogoče spremljati ustvarjanje Ukrajinke Anne Petrove, Helge Laher Reuer iz Avstrije, Španca Manuela Chabrereja, italijanskega ustvarjalca Michela Drascka ter Vesne Čadež, Mirka Rajnarja, Jožeta Kumra in Tilna Žbone iz Slovenije. Po sklepu kolonije bodo svoja dela do 1. septembra razstavljali v Palaciju na Ljubljanskem gradu.

Od gledališča do kina pod zvezdami
Proti koncu avgusta bo s predstavo Tesla Electric Company ponovno v goste festivala prišel Tomaž Pandur. Zazvenela bo glasba Umazanega plesa, ki ji bo mogoče prisluhniti v koncertni izvedbi v produkciji londonske West End International, ljubitelji baletne umetnosti pa bodo prišli na svoj račun z baletom Maggio Musicale Fiorentino. Operno ustvarjanje bodo zastopali še Straussova Saloma, Verdijeva Aida, Gounodov Faust in Boris Godunov Modesta Musogorskega. Glasbeno dogajanje bo avgusta v znamenju Vlada Kreslina ob spremljavi Beltinške bande in Malih Bogov ter Zorana Predina skupaj z Mirjam Kalin.

Film bo 13. julija prinesel Film pod zvezdami, v okviru katerega si bo filmske projekcije na prostem do konca julija mogoče ogledati na Ljubljanskem gradu.