Prostorski in časovni prepadi so le utvara, sporoča razstava Naveza. Foto: KUD France Prešeren
Prostorski in časovni prepadi so le utvara, sporoča razstava Naveza. Foto: KUD France Prešeren
Tit Brecelj je bil lani tudi del fantazijskega umetniškega projekta Everlandia. Foto: RTV SLO

Kaj sta ujela v fotografska objektiva, si lahko na razstavi v KUD-u Franceta Prešerna ogledate od 9. 5. (pa do 23. 5.).

Fotografski projekt Naveza/Tie torej skuša povezati dva človeka, ki v določenem dnevu in določeni uri začneta fotografirati. Na nem način poveže njuna pogleda skozi fotografski objektiv oziroma vzpostavi dva vzporedna pogleda.

Povej mi, kje živiš, in povem ti, kdo si
In malce bolj prizemljeno: Naveza/Tie je tudi vaja iz fotografiranja: vsak avtor ima na razpolago okvirno 45 minut, navadno en film in en objektiv in večinoma si predhodno izbere temo fotografiranja. Projekt odpravlja ločenost, razdaljo in časovni zamik s pomočjo sinhronosti in vzporednosti v realnem času. Obenem išče enakosti in nasprotja dveh na prvi pogled tujih si svetov.

Diplomirani filozof Tit Brecelj je v preteklosti pri snemanju celovečernih, kratkih in televizijskih filmov sodeloval kot scenski fotograf, zadnje leto pa je fotografiral plesne delavnice, predstave in projekte plesne skupine EN Knap. Njegov vrstnik Tomaž Vernik se je s fotografijo začel ukvarjati predvsem ljubiteljsko, še vedno pa ga najpogosteje pritegne črno-bela tehnika. Poleti 2004 je svoja dela postavil na ogled tudi v ljubljanski kavarni Bikofe.

Poodprtju razstave bo KUD Franceta Prešerna “zasedla” sedemčlanska post/rock formacija Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La-Band, ki na obisk prihaja iz Kanade.