Kakšna je oaza v očeh Hermana Čaterja. Foto: Galerija kavarne Stane
Kakšna je oaza v očeh Hermana Čaterja. Foto: Galerija kavarne Stane

Odprtje samostojne razstave fotografa, ki se ukvarja zlasti s pokrajino, zadnje čase pa raziskuje tudi motiva akta in portreta, je bilo 3. 11. Umetnik, ki se je s fotografijo seznanil ob posredovanju očeta še v otroških letih, se je dotlej predstavil na 30 samostojnih razstavah tako doma kot v tujini.

Pohvali se lahko s številnimi priznanji, med katerimi je tudi zlata medalja mednarodne razstave FIAP, in z razstavo Mednarodne organizacije umetniške fotografije. Septembra je bil nagrajen z zlato medaljo na mednarodni razstavi fotografij v Bački Topoli, razstavljavski naslov Kandidat za mojstra fotografije pa mu je podelil umetniški svet Fotografske zveze Slovenije.

Ob predstavitvi razstave je o fotografovem delu mednarodni mojster fotografije in predsednik fotografske zveze Slovenije Vinko Skale povedal, da je Herman Čater skozi svoje fotografije uspel povedati, kako naravo opazuje, spoznava, ohranja, doživlja, skratka, kako jo ljubi in se je veseli. Na fotografijah se Čater posveča zlasti svetlobi v vseh svojih pojavnih oblikah, kot rojstvo barv in vsega vidnega. "Pri tem dojema svetlobo v stanju njene največje moči in zaslepljenosti, ko se barve še niso pojavile oziroma še niso razpoznavne in na drugi strani že kontrast makovega polja in naprej paleto jesenskih barvitosti," je še povedal Vinko Skale.

Naravo avtor predstavlja tako, kot jo sam vidi, hkrati pa tako, kot se kaže sama, ob tem pa zavestno izloči vsako bitje, ki bi se morda znašlo na posnetku zgolj naključno. Čatrovih fotografij se je dotaknil tudi Bogomir Čerin, ki je povedal, da umetnika pripadnost črno-beli ali barvni fotografiji ne omejuje.