Ko obiskovalci dobijo priložnost, da v živo preverijo trditve filma ... Foto: Škuc
Ko obiskovalci dobijo priložnost, da v živo preverijo trditve filma ... Foto: Škuc

Dušan Moravec in Leon Matek sta v filmu narisala portret šestih slovenskih glasbnikov, brez katerih si nekateri harmonikarske glasbe ne predstavljajo. Melodije pred kamerami iz harmonike izvabljajo Lojze Slak, Bratko Bibič, Janez Škof, Drago Ivanuša, Marko Hatlak in Minka Džonlić, ki je skupaj z enim izmed avtorjev filma, Leonom Matkom, nastopila tudi po projekciji filma, ki je bila 10. 1. v klubu Gromka v Ljubljani.



Leon Matek - Vuhmepiš že skoraj dvajset let skrbi za nastajanje in prenašanje slovenske folk in etnoglasbe, in sicer v skupinah Prepozno za krokodile in Juhej in Vuhmepiš, ki je leta 1999 prejela zlatega petelina za najboljši slovenski folk in etnoalbum leta.

Minka Džonlić pa še vedno deluje v skupini Vali, ki poslušalce seznanja predvsem s tradicionalnimi bosanskimi sevdalinkami, sefardskimi in romskimi pesmimi, sodeluje pa tudi pri drugih zasedbah. "Duet LeonzMinko nadaljuje tam, kjer sta končala Juhej in Vuhmepiš. A vendar drugače in na novo, v vznemirljivem stiku dveh glasbenikov, moškega in ženske, slovenskega in bosanskega temperamenta. Z glasbo, ki nikogar ne pusti ravnodušnega," so zapisali pri Škucu, ob TV Slovenija in E-motion filmu enem izmed koproducentov Harmonikarjev.