Iztok Maroh: Črnobelo. Foto: ZDSLU
Iztok Maroh: Črnobelo. Foto: ZDSLU

Za uvodno predavanje je poskrbel član ZDSLU-ja Iztok Maroh. S predavanji želijo opozoriti na likovno panogo, ki predstavlja sodobno likovno kreacijo in odraža nivo kulture nekega naroda. Pozabili pa niso niti na ustvarjalce, pri delu katerih želijo vzpodbudili "keramični" zagon.

Uvodno predavanje se je posvetilo raziskovanju samega pojma keramika, v katerega so zajete umetnostno izrazne smeri likovne umetnosti, ki vključujejo delo z glino. Ustvarjanje s keramiko sodi v skupino najstarejših likovnoizraznih zvrsti, kjer je treba omeniti predvsem skulpturno keramiko. Človek je namreč keramiko najprej uporabljal za upodabljanje idolov in religiozne plastike, šele kasneje pa je iz nje oblikoval tudi posodje.

Skozi dolgoletno ustvarjanje so se neprestano dopolnjevale različne tehnike, povezane z oblikovanjem keramike, od kulture do kulture pa se je različno širila tudi njena izraznost. Tako kot danes so tudi nekoč različni pristopi temeljili na raziskovanju likovnega in umetnosti, ob tem pa tudi na kvaliteti obstojnosti materiala.

Iztok Maroh, ki se rodil leta 1976 v Mariboru, od leta 2000 svoje znanje prenaša kot nosilec predmeta keramika na šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart v Ljubljani. Njegovo delo je bilo mogoče občudovati tako na samostojnih kot skupinskih razstavah, med katerimi velja omeniti 2005 Prostori prehoda, 7. mednarodni trienale Ekologija in umetnost&Continental Breakfast in SevenSeven Contemporary Art v Londonu.