Terrafolk že več let slovijo kot zasedba, ki rada raziskuje nova polja glasbenega izražanja. Foto: RTV SLO
Terrafolk že več let slovijo kot zasedba, ki rada raziskuje nova polja glasbenega izražanja. Foto: RTV SLO

Namen koncerta, ki bo v Narodnem domu potekal 30. 9. ob 19.30, bo znanstven. Nastopajoči, Simbolični orkester Glasbenega septembra, skupina Terrafolk in nekaj gostov (Anja Bukovec, Boštjan Gombač, Kathryn Hosking, Una Palliser, skupina Klasick) bodo na dogodku s pomenljivim naslovom Sobna glasnost danes preizkušali meje in izrazne možnosti akustične sobe, v kateri bo tokrat izveden avtorski projekt Bojana Cvetrežnika.

Koncert bo torej preiskoval soodvisnost med izvajano glasbo in prostorom, v katerem poteka koncert. Glasbeniki morajo namreč pri svojem delu upoštevati akustične značilnosti prostora, v katerem igrajo. Pomena ambienta se morda lahko najbolje zavemo, če pomislimo, kako bi zvenel DJ-jev performans v sobi brez elektrike ali pa kakšen učinek (če sploh kakšnega) bi lahko doseglo preigravanje akustične glasbe sredi trga, mimo katerega drvijo avotmobili in po katerem se ves čas vali množica 'žlobudrajočih' ljudi.

Na spletni strani Narodnega doma so o projektu zapisali, da je koncert "beg pred uniformiranostjo zvoka, vračanje pulza v sobno glasbo, legalizacija popa". Nastop bo tridelen, sestavljali pa ga bodo stavki z naslovi Za pričakujoče, Pisana glasba ter Doba za sprostitev, vprašanje in pomilostitev.