Skupina Laibach uspešno deluje že več kot 20 let. Foto: Tina Winkhaus
Skupina Laibach uspešno deluje že več kot 20 let. Foto: Tina Winkhaus
Do danes so prodali približno milijon plošč in bili uvrščeni na zemljevid najpomembnejših skupin v zgodovini pop glasbe. Foto: Dallas

Po koncertih v Križankah in Trbovljah bo skupina nastopila z malo drugačnim koncertom v četrtek ob 21.00 v Cvetličarni. Skupina, ki je bila zaradi provokativnosti uradno prepovedana v nekdanji Jugoslaviji vse do leta 1987, se je na prvo evropsko turnejo odpravila leta 1983. Takrat so imeli z angleško zasedbo Last Few Days 20 nastopov in zadnjega v Londonu.

Koncert je zaznamoval njihovo nadaljnjo glasbemo pot, ki se je od takrat pogosto gibala izza slovenskih meja. Turneja v okviru albuma Volk načrtuje 18 koncertov, med drugim tudi v pariški dvorani Elysee Montmartre,v amsterdamskem Melkwegu in bruseljski dvorani Botanique. Simboličen zaključek koncertnih potovanj se bo zgodil 22. decembra v novomeškem Anton Podbevšek Teatru.

Sodelovanje z drugimi ustvarjalci
Poleg številnih izdanih albumov so Laibachi pogosto sodelovali z gledališkimi ustvarjalci, na primer v zloglasnem Krstu pod Triglavom, angleški predstavi No Fire Escape from Hell in Molitvenem stroju Noordung. Pogosto so bili tudi predmet različnih teoretičnih razprav, disertacij in knjig, pritegnili pa so tudi marsikaterega režiserja dokumentarnih filmov.

Glasbo skupine Laibach pa je mogoče zaslediti tudi v hollywoodski filmski produkciji (v filmih Spiderman I, Blair Witch Project ter v nanizanki Alias). Ustvarjalci kultne stripovske izdaje Absolute Kingdom Com', ki je v novi izdaji izšla letos pri ameriški založbi DC Comics, pa so enega od novih superjunakov, ki se v zgodbi pojavljajo, oblikovali po pevcu skupine Laibach.