En koncert, dve priložnosti ... Foto: Cankarjev dom
En koncert, dve priložnosti ... Foto: Cankarjev dom

Amala je z njim praznovala 10-letnico delovanja, s koncertom, ki bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal 7. aprila ob 20.15, pa so se poklonili tudi svetovnemu dnevu Romov. Skupini obljubljata, da bosta ustvarili večer, na katerem se bosta povsem inovativno prepletali tradicionalna in urbana glasba.



Glasbenik, ki ve, o čem govori
Za koncert ob svetovnem dnevu Romov se zdi še posebej primerno, da je na odru Cankarjevega doma stal prav Imer Traja Brizani, saj se ustvarjalec z romskimi koreninami vedno bolj zaveda svojih prednikov. Svoja spoznanja o zgodovini Romov je objavil v knjigi Le ostanite, Romi gredo, romske pesmi pa je skupaj s slovenskimi in nekaterimi deli iz svetovne zakladnice zbral v knjigi Otroci, zapojte z nami - Ćhavalen gilaven amencar.

Makedonski gostje
Člani skupine Amala so v goste na koncert povabili makedonski orkester in vokalno skupino Darhia Orkestro in Gilavutne, ki sta na program dodala tradicionalne pesmi, obogatene z novejšimi pristopi v etnoglasbi. Kot so zapisali v Cankarjevem domu, prav ti dve zasedbi dajeta upanje, da bo tradicionalna romska glasba, oplemenitena s sodobnimi prvinami, živela tudi v 21. stoletju.