Še nekaj dni in KUD Franceta Prešerna bo spet sameval. Foto:
Še nekaj dni in KUD Franceta Prešerna bo spet sameval. Foto:

Eksperimentalna glasbeno-plesna predstava Lačni in trezni je multimedijski ambientalni projekt, ki je 29. 8. ob 21.00 zasedel oder na dvorišču KUD-a Franceta Prešerna. Projekt združuje elemente džeza in sodobne glasbe, vokalnih možnosti in sodobnega plesa. Lačni in trezni so bitja, ki opazujejo okolje na podlagi večdimenzionalnih zaznav, vendar ostajajo kljub aktivnemu principu v prenasičeni informacijsko-digitalni družbi neprestano "lačna", v položaju pasivnih zunanjih opazovalcev pa vseskozi "trezna".

Akustični bobni v kombinaciji z nekaterimi etnoglasbili in abstraktni vokal z vložki sintetičnega sinusnega zvoka se pretakajo skozi različno zvokovno obdelavo in zarisujejo večplastne zvočne pokrajine. Te skuša spojiti gibanje, ki deluje kot vizualna kulisa in medij hkrati. Predstava je bila premierno uprizorjena konec aprila v novomeškem Lokal Patriotu, v sklopu mednarodnega glasbenega abonmaja Jazzinty 2006.

Kdo so trezni lakotniki?
Jaka Berger - Brg's je član zasedbe Od Franclna možgani in N'Toko band; avtorski preskok pa je naredil s projektom Brg's time, pri katerem sta sodelovala tudi kitarist Samo Šalamon in basklarinetist Achille Succi. Miha Blažič - N'Toko je vokalist skupine Moveknowledgement in N'Toko band in tudi dvakratni zmagovalec državnega prvenstva v freestyle repanju. Sabina Schwenner je sodelovala pri številnih plesnih predstavah z avtorji, kot so Dušan Teropšič, Bara Kolenc, Tomaž Štrucelj, Ivan Peternelj in drugi.