Lepe Anke plešejo pod belokranjskimi brezami. Foto: Mladinski center BIT
Lepe Anke plešejo pod belokranjskimi brezami. Foto: Mladinski center BIT

Podoben "zločin" so 11. 2. v Kulturnem domu v Črnomlju zagrešile tri sestre. Ana, Anka in Ančica bodo v enem koraku na položaju aktualne umetniške vsebine ustoličile vse prvine značilne belokranjske kulturne pokrajine. V predstavi Lepe Anke bodo skozi besedo in gib - oboje pospremljeno z glasbo - v današnjem času uresničile belokranjske običaje. A ples ne bo popolnoma tak, kot je bil tisti, s katerim so pod belokranjskimi brezami snubce zapeljevale prababice in babice deklet. Prinesel je tudi izrazito sodobne plesne gibe. To je bila prva etnosodobna plesna predstava.

Na deželo na skrajnem južnem obrobju Slovenije pogosto kar malo pozabimo. Pa ne bi smeli. Saj ima ravno dežela, ki jo je tako lepo opeval že Oton Župančič, izrazito samobitno folkloro, tako drugačno od tiste v drugih delih Slovenije. Že belokranjske noše iz čistega belega lana nas opozarjajo, da bo predstava plesalcev - tokrat ne govorimo o Ankah, pač pa o pravih folkloristih - prinesla sledi čistega in izvirnega kulturnega izročila.

Če bo sila, ki jo bodo Anke storile pravemu belokranjskemu plesu, sprožila večje zanimanje za belokranjsko tradicijo, jim bo devetdeset odstotkov zločina odpisanega.