Lipica letos gosti že deveto kitarsko srečanje. Foto: RTV SLO
Lipica letos gosti že deveto kitarsko srečanje. Foto: RTV SLO
Leta 2008 bo festival kitare še večji, napovedujejo v Lipici.

V Lipici se je začel 9. mednarodni festival kitare, ki bo pod vodstvom umetniškega vodje Marka Ferija do 17. junija potekal v lipiški poročni dvorani. Festival pripravljata Glasbena matica Trst in Kosovelov dom Sežana v sodelovanju s Kobilarno Lipica.

Čez dan šola, zvečer koncerti
Tudi letos je festival razdeljen na kitarsko šolo in večerne koncerte, na katerih se ob mednarodno priznanih virtuozih predstavlja tudi šest mladih kitaristov. Udeleženci sicer prihajajo iz Slovenije, zamejstva in ZDA. Poleg mladih bo torej Kras gostil priznane mojstre kitare, med katerimi je Marko Feri posebej omenil Francozinjo Gaelle Solal, ki je v zadnjih letih zmagala na številnih uglednih tekmovanjih. Solalova bo skupaj z Vero Ogrizovič iz Srbije, Američanom Andrewom Zohnom in Kanadčanom Jeffreyjem McFaddnom vodila delavnice kitarske šole.

Slovensko-italijanski začetek
Koncertno dogajanje letošnjega festivala kitare, ki se je s koncertom Mehičana Massima Gatta Murgia ob predstavitvi festivala v Škocjanu začelo že 24. maja, sta odprla slovenski in italijanski kitarist, Timi Krajnc in Marco de Biasi. Do sobote se bodo zvrstili še koncerti Solalove, Slovenke Sanje Plohl, Ogrizovičeve, dua Spiritoso ter kitarista Donata D'Antonia in flavtista Vannija Montanarija iz Italije. Nedeljo bodo s koncertom popestrili učenci letošnje kitarske šole, že v soboto pa bo v Lipici predavanje o klasični kitari. Za leto 2008, ko bo na vrsti jubilejni deseti mednarodni festival kitare, Feri napoveduje še bogatejši program, sodelovanje z različnimi tekmovanji in izmenjavo s sorodnim festivalom iz Romunije.