Kje lahko umetnost najde svoje mesto? Foto: RTV SLO
Kje lahko umetnost najde svoje mesto? Foto: RTV SLO

Pod naslovom Lociranje prostora: mesto umetnosti ga bo 20. in 21. 10. pripravilo Slovensko društvo za estetiko, predavatelji pa bodo o idejah razpravljali oba dneva od 9.30 do 19.00 v Moderni galeriji. Med govorniki bodo tudi Lars-Olof Åhlberg iz Upsalle, Paul Crowther iz Bremna, Stephan Günzel iz Berlina, Péter György iz Budimpešte ter Asja Nina Kovačev, Jela Krečič, Peter Krečič, Lev Kreft, Bojana Kunst, Aleš Erjavec, Or Ettlinger in Marina Gržinić iz Ljubljane.

"Želimo analizirati načine sodobne produkcije identitet in razlik, preteklosti in prihodnosti, vključenosti in izključenosti v odnosu do sodobnega razumevanja prostora. Prostor je tukaj definiran glede na dejavnosti, ki v njem potekajo, je označen in tisti, ki označuje, je proizveden in tisti, ki obenem proizvaja. Prostor je mesto uprizarjanja in prespraševanja identitet," so o ciljih kolokvija zapisali organizatorji.

Poleg tega bi radi ugotovili tudi, kako razmišljamo o produkciji vedenja, socialnosti, estetike, kulture in politike v odnosu do prostora danes, ko ta postaja ekskluzivno mesto dominantnih sil privatizacije in porabe in kakšna lokacija je danes povezana s pravico do kolektivne in subjektivne razlike.