Lutka je umetniški izdelek dveh 'družin'. Obenem pripada likovni in odrski umetnosti. Foto: Mestna galerija Ljubljana
Lutka je umetniški izdelek dveh 'družin'. Obenem pripada likovni in odrski umetnosti. Foto: Mestna galerija Ljubljana

Razstava Od skice do lutke bo od četrtka od 19.00 predstavljala lutke Jožeta Lašiča. Diplomirani kipar ne dovoli, da bi ga literarna predloga omejevala. Skice in lutke, ki bodo na ogled do 14. oktobra, so tako izraz dialoga med izvirno zgodbo in umetnikovo domišljijo. Jože Lašič se klasičnemu delu kiparja nikoli ni odpovedal; kljub temu je njegov umetniški opus morda še bolj zaznamovalo delo z lutkami. Bežigrajska galerija 1 nam tokrat prikazuje del te Lašičeve ustvarjalnosti, in sicer skozi predstavitev skic in lutk za predstave Zajček Peter, VDV, Sedem na mah, Maček Fergusson, Črne maske in Hišica za punčke.

Sporočilno goste Lašičeve lutke
Lutka je dobra takrat, ko je njena podoba sporočilno 'gosta'. Lutka sama mora biti nosilka zgodbe oziroma njenega sporočila. Tega se zaveda tudi Jože Lašič, ki skuša sporočilno moč lutk utrjevati tudi s pravilno izbiro materiala in tehnike, v kateri je lutka izdelana. Lašič se loti skoraj vseh tehnik izdelave lutk. Les, blago, pena, kaširan papir ... Vsak od materialov je primeren zgolj za nekatere zgodbe, katerih bistvo skuša Lašič ujeti že pri snovanju skic. Tudi te so del postavitve v 'Bežigrajki'.

Črne maske so vedno izziv
V tokratnem izboru velja še posebej izpostaviti 'opremo' za predstavo Črne maske, priredbo fantastične simbolične drame, za katero je glasbo napisal Marij Kogoj in za katero je še danes znamenito scenografijo nekoč zasnoval Avgust Černigoj. Drama, ki se dogaja na mejnem območju človekove zavesti in v kateri se prepletajo sanje in resničnost, bi bila velik izziv za vsakega lutkarja. S svojimi elementi iracionalnega in abstraktnega umetnika kar sili k izvirni stilizaciji. Tako je bilo tudi v primeru Jožeta Lašiča, ki je predstavo opremil s čudovitimi marionetami iz pene.

Izpostavljanje dihotomnega značaja lutke kot umetniškega objekta vizualne in uprizoritvene ustvarjalnosti je bilo eno od vodil Bežigrajske galerije pri snovanju tega programa. Oziroma kot so zapisali v spremnem besedilu k razstavi, je moč razstavnega cikla Od skice do lutke prav v utrjevanju položaja lutke kot likovnega objekta znotraj umetnostnega sveta.