Slepi gon po oblasti: kantor je, na srečo ali pa na žalost, lik, ki ne bo tako kmalu zastaral. Foto: SNG NG
Slepi gon po oblasti: kantor je, na srečo ali pa na žalost, lik, ki ne bo tako kmalu zastaral. Foto: SNG NG
V predstavi novogoriškega gledališča se predstavlja že dobro uigrana zasedba.

SNG Nova Gorica bo 16. 6. ob 20.30 v Kulturnem domu v Zagorju ob Savi gostoval z eno najostrejših Cankarjevih političnih dram, ki si od svojega nastanka leta 1901 še ni obrusilo bodic. Posvetni in cerkveni mogotci so tudi v očeh našega časa srhljivo oportunistični in slepi za stiske malih ljudi ... Predstavo Kralj na Betajnovi je režiral Jaša Jamnik, v vlogi kantorja se predstavlja Bine Matoh, pozabiti pa ne smemo niti na Miro Lampe Vujičić, Marjuto Slamič, Ano Facchini, Branka Lična, Primoža Pirnata in Jožeta Hrovata v stranskih vlogah.

Kam lahko pripelje častihlepnost ...
Delo je krstno izvedbo pravzaprav doživelo že leta 1904. Ob družbeni sporočilnosti se avtor bralcev dotika tudi na intimni človeški ravni: glavni “junak”, kantor, je človek neustavljive energije, ki hlepi po moči in si jo tudi pridobiva, vendar pa ostane vprašanje, za kakšno ceno. Lastna moč ga namreč v nekem trenutku preseneti, uide njegovemu nadzoru in preide v plaz, ki pod seboj pokoplje svojega prvotnega nosilca.

Brezčasna mojstrovina
Še vedno aktualno dramo, ki so jo novogoriški gledališčniki premierno uprizorili 9. junija lani, literarni zgodovinarji danes uvrščajo v vrh Cankarjeve družbenokritične dramatike. Kot so zapisali v predstavitvi uprizoritve, se Cankar bralcu oziroma gledalcu na prepletu družbene in intimne ravni razkrije kot mojster, ki v slovenski dramatiki še ni našel enakovrednega naslednika.